4 juni 2014

Gezonde bananenmuffins – suikervrij en vetarm


Van die dingen die kinderen zeggen in gezelschap, maar waarvan je liever hebt dat ze dat alleen thuis zeggen.

Zo vroeg Kleine Chef toen hij al ruim vier was in een stampvolle wachtkamer bij de huisarts (en hij praatte vrij hard) of hij even uit de borst mocht drinken. Op een toon alsof hij die ochtend nog een slokje had gehad, terwijl zijn laatste moedermelkmoment toch echt in zijn babytijd plaats had gevonden.

Dochter Zus vroeg in het winkelcentrum naast een zwart gesluierde dame of dat soms een heks was. Natuurlijk niet fluisterend, maar wel alsof ze iemand aan de andere kant van de AH iets moest mededelen…
En toen de buurman even een gaatje moest boren op het balkon, schreeuwde Zus in de tuin: “JA, KAN HET EVEN WAT ZACHTER, BUURMAN??!”

En dezelfde Zus vroeg vorige week op school wanneer ze weer eens een blikje cola mocht hebben. Nu ben ik bepaald niet van de suikerpolitie, maar cola en kleuters vind ik een beroerde combinatie en ik weet vrij zeker dat ze nog nooit een blikje cola heeft gedronken. En trouwens, dat ze het ook nog nooit in dit huishouden heeft gezien. 

Maar goed, u begrijpt waar het bruggetje vanaf cola naartoe leidt:  suiker en suikervrije muffins. Of in ieder geval dan zonder normale suiker, want er wordt wel (gedroogd) fruit in gebruikt. Het recept is beslist het proberen waard, maar verder onthoud ik mij van enig commentaar: Ik wil helemaal niets bijdragen aan die hele anti-suikerhype... Er is wel genoeg over gezegd. Ik blijf erbij dat als je alles met mate eet, niets echt slecht voor je kan zijn.

Deze muffins zijn serieus lekker en toch braaf. Er zit geen reguliere suiker in; het zoete erin komt van dadels en een banaan. Dat is ook (fruit)suiker en dat is misschien wel net zo slecht, en daarom moet je nog steeds niet de hele muffinplaat opeten. Maar verder zou ik niet weten waarom je dit niet als ontbijt zou kunnen eten. Of als gezonde snack. Er zit echt geen onvertogen ingrediënt in. Kijk maar:

Gezonde bananenmuffins – suikervrij en vetarm
recept voor 8 muffins

100 gr gedroogde dadels, zonder pit en in stukjes gehakt
125 ml water
1/2 tl bakpoeder
1 grote zeer rijpe banaan, in plakjes of geprakt
1 flinke el roomboter (een klontje) + extra om de muffinvorm in te vetten
1 ei (L)
125 ml melk
30 gr tarwezemelen
40 gr havermoutvlokken
160 gr volkorenmeel
½ afgestreken el bakpoeder
snuf zout

Vet de muffinvorm in verwarm de oven voor op 200 graden (ongeveer 180 graden voor hetelucht).

Doe de dadels in een pan met het water en breng het aan de kook. Wanneer het kookt, voeg je de theelepel bakpoeder toe. Het zal gaan schuimen. Roer door en haal van het vuur af. Laat dit afkoelen. De dadels worden door het bakpoeder afgebroken tot een zachte pap. Misschien zitten er nog wat stukjes in. Je kunt ze fijn drukken of laten zitten.

Pureer de banaan en boter met een mixer tot zacht en luchtig. Voeg het ei toe en daarna de melk, tarwezemelen, havermout en zout. Roer goed door en voeg daarna het meel, en bakpoeder toe. Voeg het dadelmengsel toe en roer goed door. Schep het in de muffinvorm (je kunt er 8 stuks van maken). Je kunt de holtes tot de rand vullen.

Bak ze ongeveer 25 minuten. Test ze door er een satéprikker in te stekken. Wanneer deze er schoon uitkomt, zijn ze goed.

Oordeel van het smaakpanel: "Is er nog meer?"
2 opmerkingen:

MultiVroon zei

Oh? Dadels koken met bakpoeder?! Interessant!

Eerst Koken zei

ja, het bakpoeder doet echt iets met de dadels. Kleine stukjes worden pulp. Heel wonderlijk.