25 juni 2014

Salade Niçoise


“Oh, maar dat is helemaal geen simpele salade,” zei mijn schoonmoeder toen de schotel op tafel kwam.
Maar dat had ik ook niet gezegd, alleen dat we een salade aten en dat ze best konden blijven zitten om mee te eten. Het is inderdaad geen salade die je even in een kwartiertje uit je mouw schudt, maar het is wel de moeite waard. Voor 4 personen heb je alleen wel een gigantische schaal nodig, want deze salade is gewoon mooier wanneer je alles uitstalt in plaats van het op een hoop te gooien.


Salade Niçoise
recept voor 4 personen

1 flinke krop romaine-sla, in reepjes gesneden, aangemaakt met de dressing (recept volgt)
een portie Franse aardappelsalade (recept volgt)
2 handjes verse sperziebonen, schoongemaakt en beetgaar gekookt
1 blik tonijn op water, uitgelekt
4 tomaten, in partjes of plakjes, en gezouten
1 pot zwarte olijven (de kleine Taggia olijfjes van AH Excellent vind ik lekker)
1 flinterdun gesneden (halve ringen) rode ui en/of zoetzure rode ui (recept volgt)
4 of 6 gekookte eieren, doormidden gesneden
eventueel ansjovisfiletjes (die houd je toch over van de dressing)
gehakte peterselie en eventueel bieslook. Dragon kan ook heel goed. Alles vers natuurlijk. Strooi dit over de hele schotel.

Maak een grote schaal op met afzonderlijke plaatsen voor elk onderdeel. De sla kan daar los van worden geserveerd of langszij worden gelegd.

Recept dressing:
2 ansjovisfiletjes
2 tenen knoflook, uit de pers
2 el blanke azijn
200 gr mayonaise (of vervang een gedeelte voor milde halfvolle yoghurt)
2 el kappertjes, iets gehakt
2 scheutjes worchestershire saus
zout en peper

Wrijf de ansjovis met de bolle kant van een lepel fijn en vermeng het met de rest van de ingrediënten. Gebruik de helft van de dressing voor de sla en verdeel de rest over de andere smaakmakers (vooral de eieren en de sperziebonen).

Recept Franse aardappelsalade
Kook 750 gram vaste aardappels goed gaar. Licht kruimige aardappels kunnen ook en die hebben eigenlijk mijn voorkeur omdat ze de dressing beter opzuigen, maar ze zullen onherroepelijk wat kapot gaan bij het omscheppen. 
Doe ondertussen in een kom: 1 heel fijn gesnipperd sjalotje, 60 ml kippenbouillon (van een tablet), zout en peper,1 1/2 el witte wijnazijn en een handje gehakte verse peterselie. Zodra je de gekookte aardappels kan vastpakken, snijd je ze in plakjes. Doe ze in de kom bij de dressing als ze nog warm zijn. Voeg 2 a 3 el olijfolie toe en laat de salade een tijdje intrekken en schep een paar keer door. Bewaar het afgedekt in de koelkast.

Recept zoetzure rode ui
Het is beslist geen klassiek onderdeel van deze salade, maar de zoetzure ui bevalt mij beter dan de rauwe variant:

2 rode uien
50 ml azijn
75 gr suiker
200 ml water
een paar schijfjes verse gember

Snijd de uien zo dun mogelijk in halve ringen. Doe ze in een schaal of weckpot met de gemberplakjes. Verhit de azijn, suiker en het water in een pan. Kook het tot de suiker is opgelost en giet het hete mengsel dan bij de uienringen. Zet dit (afgedekt) weg en laat het minimaal enkele uren staan, maar een dag of nacht is ideaal. Overigens is het azijnmengsel niet sterk genoeg om het te conserveren voor langere tijd, dus je moet het wel binnen enkele dagen opeten. In Scandinavië eten ze dit trouwens op een broodje hotdog en daar hebben ze helemaal gelijk in.


Dit recept lijkt veel op wat Julia Child ooit deed. Ik kwam toevallig een uitzending van haar kookprogramma The French Chef tegen op Youtube. Prachtig om te zien, hoewel ze me wat kortademig maakt. Ze probeert zoveel mogelijk woorden in een minuut te persen en hapt zelf steeds naar adem. Maar die stem en het optreden zijn nog steeds goud waard. 




Oordeel van het smaakpanel: Kleine Chef blijkt aardappelsalade erg lekker te vinden. En de zoetzure ui vinden ze ook interessant. Het wordt nog eens wat.

~~~~~~~~~~~~ 

Vond je dit leuk? Deel het dan alsjeblieft met de knoppen hieronder!





4 opmerkingen:

Lot zei

Zo met de aardappelsalade vind ik hem het lekkerste,meer werk maar de moeite waard.

Eerst Koken zei

Wat mij betreft is het altijd tijd voor een goede aardappelsalade, Lot!

Lot zei

Gisteren gegeten ook de uien gemaakt en was lekker.
De restverwerking ansjovis: bladerdeeg hapjes ook goedgekeurd en straks gaat het laatste beetje in een tomatensaus bij de kippepoten.

Eerst Koken zei

Leuk! Bedankt.