26 augustus 2014

Gemberkip met ketjap en groente


Ik wil niet zeggen dat het hier altijd geweldig gaat aan tafel, maar jawel: ze maken nog net geen ruzie om het laatste roosje bloemkool uit de pan (echt, alleen maar gekookt), ze eten groente bij de vleet, verbaasden ons laatst al met de stapel groente met gorgonzolasaus en nu dit weer. Deze ovenschaal ging nagenoeg schoon op. Weliswaar focuste Dochter Zus op de ‘bruine bonen’ (het waren kikkererwten in ketjapmarinade) en Kleine Chef juist niet, maar samen hebben ze het keurig verdeeld. Nou, en daar mag ik best wel even mee in mijn nopjes zijn…

Het detail doet het hem hier: de groente die gaar wordt in een smakelijke marinade, de kip die op het laatst nog een laagje van marinade en peterselie krijgt. Het maakt deze schotel tot net iets meer dan gewoon ‘groente met kip’. Goed recept!

Gemberkip met ketjap en groente
bron: Lecker september 2014
recept voor 4 personen

20 gram verse gember
4 tenen knoflook
120 ml ketjap manis
zwarte peper
6 el olijfolie
4 kipfilets
1 blik kikkererwten (400 gr)
1 rode (punt)paprika
2 courgettes (zo’n 500 gr)
5 takjes (gladde) peterselie


Maak de marinade: rasp de gember fijn (heeft u nou al zo’n mooie Microplane?) en hak de knoflook heel fijn. Als je wel een Microplane of iets dergelijks hebt, rasp je die knoflook ook gewoon erop. Voeg dit toe aan de ketjap, samen met wat gemalen peper, 4 el olie en 3 el water. Uiteindelijk heb je zo’n 240 ml marinade.

Verwarm de oven voor op 200 graden (175 graden hetelucht).

Bak de kipfilets 4 minuten per kant in de resterende 2 el olie. Ondertussen de groente snijden: snijd de paprika in repen en de courgette in ‘sticks’. Doe deze in een flinke ovenschaal, samen met de uitgelekte kikkererwten. Voeg de helft van de marinade toe aan de groente.

Haal de kip uit de pan, kerf ze aan 1 kant met een mes goed in, en verdeel weer de helft van de marinade over de kip (je bewaart de andere helft weer) en zorg dat de ingesneden stukken ook goed ingesmeerd worden. Het restant van de marinade wordt onverhit gegeten, dus wees voorzichtig met de rauwe kip. Je kunt het restant beter vooraf in een ander kommetje gieten. Leg de kip op de groente en schuif het in de oven. Laat het 20 tot 25 minuten bakken. Wanneer de courgette beetgaar is, is de rest ook wel goed.

Ondertussen de peterselie fijnhakken en mengen met de resterende marinade. Wanneer de groente en kip gaar zijn, haal je het uit de oven en verdeel je de peterselie over de kip.

Lekker met brood en kruidenboter, friet of aardappelpuree.Geen opmerkingen: