19 augustus 2014

Hamburgers met hummus en uien-harissa relish


De definitie van het begrip ‘flexitariër’ is zelf ook vrij flexibel: zo ben je volgens www.flexitarier.nl al in dit hokje te plaatsen als je per ongeluk een dag in de week geen vlees of vis eet. Dus wie op zaterdag snel een eitje of frietje bakt om van dat vervelende koken af te zijn, mag zich al trots op de borst kloppen. Goed bezig hè? Vandaar dat de site ook tevreden stelt dat maar liefst 86% van de Nederlanders gedeeltelijk vegetarisch eet. Tja, dat lijkt me wat kort door de bocht. Zo is een grote groep Hollanders flexitarisch bezig zonder zich daar ook maar bewust van te zijn. En zolang de kookbladen nog uitgaan van de omnivoor als grootste groep, zal het wel meevallen met de goede bedoelingen van het Nederlandse volk. Vooral de Allerhande vind ik elke keer weer magertjes: soms ontbreekt het geheel aan vega recepten of je moet het doen met een schoteltje gewokte groenten. Doe nou eens iets meer, jongens... En nee, dan heb ik het niet over die eenmalige 100% vega excuusuitgave.

Op andere websites zijn ze iets kritischer. Voor hen ben je een flexitariër wanneer je overwegend vegetarisch eet, en slechts af en toe vlees nuttigt. Misschien zelfs alleen wanneer het zo uitkomt met etentjes buitenshuis. Wanneer je schoonmoeder varkenshaas met roomsaus serveert, dan eet de flexitariër dat braaf op. Ook al zouden ze zelf niet meer zo snel een varkenshaas kopen.

Ook het gebruik van weinig vlees past in dat rijtje, waarbij vlees wordt gebruikt als smaakmaker in plaats van hoofdbestanddeel. Bijvoorbeeld door een lasagne voor 4 personen op te leuken met een onsje gerookt spek.


(Biologisch) vlees als accent of traktatie: ik blijf ervan overtuigd dat wanneer meer mensen er zo tegenaan zouden kijken, de wereld er al heel anders uit zou zien. Vegetarisme is heel nobel en veganisme is een eerbiedwaardig principe, maar wat mij betreft doet bewust eten ook al veel voor de wereld. Neem nou die hamburger hieronder. Er is werkelijk geen enkele reden meer te bedenken waarom je daar geen vleesloos alternatief voor zou gebruiken, nu er briljante vervangers voor te koop zijn.

Bovenaan de lijst staat nog steeds de Tivall Burger Deluxe (AH verkoopt ze), hoewel die wel wat klein zijn. Goede smaak, goede structuur. Beslist mijn favoriet. Ook de hamburger van De Vegetarische Slager (in steeds meer supermarkten te koop, in de diepvries) heeft een geweldige structuur, maar zou iets minder gekruid mogen zijn (proef ik nou ontzettend veel nootmuskaat?). En je kunt ook prima zelf een stapel vega hamburgers maken, die je ook goed kunt invriezen, maar dat komt hier later nog wel eens voorbij.

Jawel, de hamburger van 100% rundvlees is ook lekker, maar je moet ergens beginnen met een betere wereld en dat wordt steeds makkelijker. Die hamburger is gewoon goed te vervangen. Ik ga zelf in ieder geval steeds meer om. Ik ben dus zo’n tevreden flexitariër, die grotendeels vegetarisch eet, maar de spekjes (nog?) niet kan laten staan.

Hamburgers met hummus en uien-harissa relish
Goed, een hamburger. Een recept is het amper: snijd een paar hamburgerbroodjes doormidden, bak enkele hamburgers gaar. Voordat je de hamburger op het broodje legt, schep je er eerst een flink lepel hummus op. Dan de hamburger en tenslotte een relish van ui en harissa. Niemand die het dan nog over de McDonalds heeft, hoor.

Uien-harissa relish
voor 5 a 6 broodjes:

olie of boter
3 uien, in halve ringen
1 el bruine basterdsuiker
1 rode gegrilde paprika uit pot, in reepjes
harissa naar smaak

Fruit de uien in wat boter of olie, en laat ze daarbij licht kleuren.  Voeg daarna de suiker, paprika en harissa toe. Laat dit nog eens een minuut meebakken. Voeg eventueel een beetje water toe wanneer het te droog is. 

Harissa is een saus van rode pepers en bevat vaak ook tomaten, knoflook en specerijen als komijn en korianderpoeder. Het is niet loeiheet, maar wel lekker aromatisch.Geen opmerkingen: