10 maart 2015

Zelfgemaakte kokosmelk (belachelijk makkelijk)

  

Toen ik laatst in de supermarkt weer stuitte op blikken kokosmelk met daarin heel andere dingen dan kokosmelk (bijvoorbeeld maltodextrine, natriumcaseïnaat, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur en kaliumsorbaat) besloot ik het maar eens zelf te maken. Tenslotte hoort er in goede kokosmelk alleen maar kokos en water te zitten. Fatsoenlijke soorten zijn er trouwens ook hoor, in de supermarkt, maar je moet wel even de verpakking lezen. Ik kies zelf van de supermarktmerken voor Go-Tan.

Het resultaat van mijn gefröbel? Het is heel makkelijk en toch lekkerder dan melk uit een blik of pak. Het was weer eens te verwachten… Voor de prijs hoef je het ook niet te laten; een kokosnoot kost hetzelfde als een blik kokosmelk. Je moet wel een keukenmachine of blender hebben. Misschien zou het ook lukken met een krachtige staafmixer (als je de kokos klein genoeg snijdt), maar dat heb ik zelf niet uitgeprobeerd.Zelfgemaakte kokosmelk
recept voor 300-400ml kokosmelk

nodig: 1 verse kokosnoot

In de supermarkt moet je eerst eens aan al die kokosnoten schudden: hij moet zwaar aanvoelen en er moet duidelijk nog flink wat water in klotsen. Geen of weinig water betekent dat het waarschijnlijk oud en bedorven is.

Dan het openmaken van de kokosnoot: iemand heeft de moeite gedaan om allerlei methodes te beschrijven in een wiki. Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Wel de tip om vooral het kokoswater op te vangen. Het is lekker om zo op te drinken en bovendien reuze hip.

Snijd het vruchtvlees uit de kokosnoot. Het vruchtvlees moet ook nu mooi wit zijn; roze of anders verkleurde kokos is niet goed meer. Dat bruine velletje kan je aan de stukjes laten zitten, tenzij je de kokosrasp straks beslist wilt gebruiken voor iets dat volstrekt wit moet zijn.

Doe de stukjes kokos in de keukenmachine met het sikkelmes, of doe ze in een blender (snijd die kokos wel wat kleiner, anders stuitert de blender van het aanrecht). Voeg er ongeveer 500 ml heet water aan toe; de kokos moet net onder staan. Gewoon het heetste water uit de kraan is prima. Laat de machine dan draaien tot de kokos volledig aan flinters is gesneden. Het moet echt zo klein worden als de geraspte kokos die je gedroogd in de winkel koopt. Giet dit in een zeef en druk de massa goed uit. De opgevangen melk is klaar voor gebruik.

Met de geraspte kokos in de zeef kan je nu nog prima andere dingen doen. Gebruik het in gebak, kokosmakronen, of zoals ik, in een bord havermout. Let er wel op dat verse, geraspte kokos niet dezelfde eigenschappen heeft bij het gebruik in gebak als de gedroogde variant. Gedroogde kokos neemt nog heel veel vocht op. Als je die dus vervangt met verse kokos, kan je een kokoscake bijvoorbeeld na het bakken alsnog afgieten. Je moet wel een en ander even aanpassen in het recept.  

Verse kokosnoot bederft ook erg snel; eet het binnen een paar dagen op en bewaar het afgedekt in de koelkast. De kokosmelk kan je overigens prima invriezen. Van de rasp weet ik dat nog niet; dat wordt op het moment uitgeprobeerd.

Kokosmelk moet je nooit hard laten koken, want het schift snel. Je kunt het wel zachtjes laten pruttelen en zodra je het mengt met vet en andere ingredienten die het stabiliseren (zoals je bijna altijd zal doen bij het koken), dan valt het effect ook mee. Maar het schiften viel me bij mijn eigen kokosmelk nog meer op dan bij de gekochte soorten. Mogelijk zit er in de blikken die ik gebruikte nog wat hulpstoffen die het schiften tegengaan?Tenslotte nog even iets voor mijn eigen archief: de jongste dochter wilde kokosroomijs maken (simpel en heerlijk!). Dat deden we zo: klop 3 eierdooiers los met 50 gram suiker. Verhit 350 ml verse kokosmelk tot net kokend (het zal schiften, maar dat geeft niet. Als je roert, mengt het ook wel weer) en klop dat met een garde bij de eierdooiers (heel langzaam toevoegen met een klein straaltje, zodat het ei niet schrikt. Anders heb je kokos-roerei). Teruggieten in de pan en op het laagste vuur, al roerend, laten binden. Wanneer je er een lepel in doopt en met je vinger een streep trekt over de lepel, moet de streep zich niet meer vullen. De kokosvla laat je afkoelen. Daarna draai je er met een ijsmachine ijs van. Het was net genoeg voor 5 kleine porties. Volgende keer haal ik TWEE kokosnoten. O ja, en van die 3 eiwitten die je overhoudt, maak je natuurlijk kleine meringuetoefjes, die je serveert bij het ijs. Met slagroom graag. En een paar blauwe bessen of stukjes mango.

Kortom, kijk eens wat een plezier je hebt van 1 kokosnoot: kokoswater, verse kokosmelk, verse rasp, en ijs op de koop toe. Waarom haal je nog blikken eigenlijk?
2 opmerkingen:

Sanne zei

Hulde aan het zelf maken! Waarom inderdaad kopen we zoveel kant en klaar? En dit is vele malen leuker :-)

Eerst Koken zei

Ik heb het wel allebei staan hoor: de pakjes van Go-Tan en mijn eigen melk (in de diepvries). Die van Go-Tan is wel dikker namelijk, dus die gebruik je voor een curry (ofzo), waarbij de kokos erg naar voren moet komen. Maar bij elke andere mix kan de zelfgemaakte melk prima.