1 maart 2015

Meer groente, minder vlees-bolognese


Ik had mijn koffer nog maar net uitgepakt of Meneer vertrok al weer. Dit keer voor zijn jaarlijkse uitje naar Antarctica. Een paar weken maar...

In zo’n één-ouder-periode schakel ik over op wat ‘pragmatischer koken’. Simpel en gezond en het liefste iets dat klaar gezet kan worden voordat ik de kinderen ophaal van de opvang, zodat je alleen nog een vlam onder de pan moet jagen. De saus hieronder voldoet daaraan, want je kunt hem prima invriezen en opnieuw opwarmen. Het doet allemaal erg denken aan klassieke Hollandse macaroni, maar dan toch veel lekkerder; sappig door de courgette, smaakvol door de salami, en de kinderen waren er als bonus dol op. Bijkomend voordeel is dat het recept beknibbelt op vlees en dat vervangt voor groente. Een flexitarische aanpak die mij erg goed ligt.

Meer groente, minder vlees-bolognese
recept voor 600 gram pasta (een portie invriezen gaat prima)
bron: BBC Good Food

scheut (olijf)olie
2 uien (samen zo’n 200 gr)
300 gr wortel
4 selderijstengels, geschild
1 courgette van zo’n 300 gram
4 tenen knoflook
1 bouillonblokje naar keuze (kip doet het goed)
300 gr rundergehakt
100 gr salami of chorizo, van een stuk, in miniblokjes gesneden
blikje geconcentreerde tomatenpuree (140 gr – dat is 2x zo’n miniblikje)
1 blik tomaatstukjes (400 ml)
zout, peper
1 tl (gerookt) paprikapoeder of eventueel oregano
eventueel scheut rode wijn als het er toch staat...
hand gehakte verse peterselie
200 gr erwten of eventueel veldertjes/jonge kapucijners  (diepvries)

Hak alle groente (ui, wortel, selderij, courgette en knoflook) aan snippers. Wie een keukenmachine heeft is snel klaar.
Stoof de groentesnippers in een scheut olie in een grote braadpan – schenk er een kopje water bij, samen met het bouillonblokje, en breng het aan de kook. Leg er dan een deksel op en laat het op de laagste stand zachtjes stoven in tien minuten.

Ondertussen het gehakt en de salami- of chorizoblokjes in een koekenpan, ook in een scheutje olie, bruin bakken. Laat het niet alleen maar garen, maar bak er ook daadwerkelijk bruine randjes aan. Voeg het daarna (samen met het bakvet, want daar zit veel smaak aan) toe aan de groente.  Voeg daar ook de tomatenpuree, tomaatblokjes, zout, peper en paprikapoeder aan toe. Een scheut rode wijn kan ook geen kwaad. Doe er tenslotte nog een handje gehakte peterselie bij en laat dat rustig nog eens 15 minuten sudderen.

Laat er dan in enkele minuten nog de erwten in doorwarmen (niet te lang!) en serveer met pasta en lekker veel geraspte kaas. Invriezen kan natuurlijk ook zonder die erwten, want die schud je toch vanuit het diepvriespak zo de pan in.
Geen opmerkingen: