14 maart 2015

Indonesische sperziebonen met tempeh


Als je echtgenoot een paar weken van huis is geweest ‘om bij de pinguins te zijn’ (zoals de kinderen het uitleggen en hij zat inderdaad op Antarctica), dan zorg je er als foodblogger en liefhebbende vrouw wel voor dat er de eerste avond iets lekkers op het menu staat. En Meneer Eerst Koken houdt erg van Indonesisch. Tempeh met sperziebonen is zijn favoriet als hij eten bij de toko haalt en deze versie hieronder was bijzonder lekker. Er is één nadeel, en daar kom je dus pas achter wanneer je het zelf maakt: het is bepaald niet ‘light’. De tempeh moet worden gefrituurd en dan komt ook zijn ware gedaante te voorschijn. Het is namelijk eigenlijk een spons… Een lekkere spons, dat wel. (naschrift: Meneer heeft het nu ook een paar keer gemaakt, met veel minder olie, en dat werkt ook wel best. Het kan dus wel)

We aten er ook nog kip in ketjapsaus bij, maar die schrijf ik even uit in een aparte blog.

Indonesische sperziebonen met tempeh
recept als bijgerecht voor 4 personen
kan vegetarisch (laat de trassi dan weg)
gebaseerd op een recept uit het magazine Foodies van november 2011

350 gr tempeh
400 gr sperziebonen
olie om te bakken en eventueel frituurolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
gesnipperde rode chilipeper (lombok) of een sambal oelek naar smaak
1/2 tl trassi (als je het vegetarisch wilt houden, dan laat je het weg, maar anders is het wel vrij essentieel!)
1 cm verse laos (platgeslagen) of  1 tl laospoeder
2 el ketjap manis

Snijd de tempeh in reepjes en frituur ze goudbruin. Eventueel kan je ze ook bakken in ruim olie in een grote koekenpan. Laat het uitlekken op keukenpapier en zet het daarna apart.

Maak de sperziebonen schoon, halveer ze en kook ze 5 minuten voor in gezouten water.

Verhit een klein beetje olie in een pan en fruit daarin de ui, knoflook en rode peper of sambal. Voeg daarna een klein brokje trassi (niet meer dan een afgestreken kleine theelepel) toe, het plat geslagen stukje laos (of poeder), de halfgare sperziebonen en de ketjap manis. Laat de bonen gaar bakken. Als het te droog bakt, voeg dan een scheutje water toe. Voeg aan het einde de tempeh toe en laat het doorwarmen. O ja, en haal die verse laos er weer even uit. Kleine Chef kreeg de schrik van zijn leven toen hij net lekker aan het eten was en op de laos beet...


Serveer het met rijst en nog een tweede bijgerecht. Bijvoorbeeld de kip in ketjapsaus die in de volgende blog verschijnt!
Geen opmerkingen: