25 april 2015

Indiase kofta met dille


Smakelijke balletjes, maar niet perse heel authentiek. Dille is een bekend kruid in de Indiase keuken, maar je zal het niet zo snel tegen komen in dit soort kofta. De typische dillesmaak doet het echter wonderbaarlijk goed bij de warme specerijen. Op de foto zie je ze als onderdeel van een Indiase tomatencurry.

En dan dat rundvlees? Tot zover authentiek... Want India doet ondertussen zijn best om een totaalverbod op rundvlees door te voeren (geen slacht, bezit of consumptie van vlees, of verplaatsing naar andere staten van welk soort rund dan ook) en in de meeste staten is het al zover. Maar... vooralsnog bezet India wereldwijd gezien de 5e plek in rundvlees productie, 7e in nationale consumptie en 1e in export. Dus wat mij betreft kan dit nederige gerechtje voor de doordeweekse dag heus wel.

Indiase kofta met dille
Recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml

500 gr rundergehakt
2 cm verse gember, zeer fijn gehakt of geraspt
1 teen knoflook, gesnipperd
1 uitje, gesnipperd
2 afgestreken tl garam masala
2 afgestreken tl (hot) kerrie
2 witte boterhammen (70 gram), geweekt in een scheut melk, en verkruimeld
1 ei
½ tl kurkuma
stukje verse rode peper, of een snufje sambal oelek, of chilipoeder
zout naar smaak
flinke hand gehakte verse dille, alleen de zachte blaadjes; gooi de steeltjes weg

Nou ja, simpel: alles vermengen tot een gehaktdeeg. Vorm er balletjes van en bak ze in een koekenpan in wat olie bruin. Of bak ze 30 minuten (voor kleine balletjes) in een oven van 200 graden (175 graden hetelucht) voor een slankere versie.




2 opmerkingen:

Unknown zei

ondudielijk gehakt met kruiden of zonder menegen enz enz .

Eerst Koken zei

nee hoor Olaf, er staat toch: simpel :)
Neem de hele ingredientenlijst (en ja, dat is dus alles, ook de kruiden, en het geweekte brood, en nou ja, alles dus...) en meng dit tot een gehaktdeeg. Hoe moeilijk kan je het maken?