4 april 2015

Appeltaart in een appel


Dit appeltje kwam ik tegen op Pinterest. Ik heb mijn eigen recept voor appeltaartdeeg erop los gelaten. En het ziet er leuk uit, maar het is wel een fröbelwerkje, hoor. In dezelfde tijd maak je een gewone appeltaart…


Appeltaart in een appel
Recept voor 3 gewone appels (6 halve appels dus), of 4 kleinere (8 halve appels)

Voor het deeg:
225 gr patentbloem
150 gr koude roomboter
75 gr witte basterdsuiker
40 gr losgeklopt ei
zout
plus iets koud water om een goed deeg te kunnen maken

daarbij:
rozijnen, kaneel en bruine suiker


Eerst maar het deeg: kneed met koele hand snel een deeg, of gebruik een keukenmachine (een uitgebreide beschrijving over hoe je dit soort deeg maakt (zowel met de hand als met een machine) vind je hier). Verpak het deeg in folie en leg het in de koelkast.

Was de appels, halveer ze langs het steeltje en hol ze uit. Een uitsteker voor meloenbolletjes werkt daarbij erg goed, en anders moet je het voorzichtig met een mes en een lepel proberen. Laat zeker een halve centimeter vruchtvlees aan de schil zitten, want anders zullen de appels uit elkaar vallen.

Snijd het klokhuis weg en snijd het bruikbare vruchtvlees in stukjes, meng dat naar smaak met rozijnen, kaneel en suiker. Vul de helften weer met dit mengsel.

Haal het deeg uit de koelkast en snijd het in 6 of 8 stukken. Wat je niet direct gebruikt, leg je het liefste weer terug in de koelkast, want koud deeg werkt toch echt het makkelijkste. Rol het deeg met behulp van wat bloem uit tot een lapje van een halve centimeter dik. Snijd hiervan linten en vlecht er een matje van. Ik gebruikte 6 linten voor 1 appel. Steek er een taartschep of zoiets onder en verplaats het voorzichtig naar de appel. Leg het erop en druk het vlechtwerk met je hand zachtjes rond de appel. Verwerk zo de rest van het deeg ook.

Als je nog een restje ei overhad, meng dat dan met een klein beetje water en gebruik het om het deeg mee te bestrijken. Bak de appels gaar en bruin in de oven op 175 graden (160 graden hetelucht) in ongeveer 40 minuten.

Laat de appels iets afkoelen en serveer ze dan, als je van warme taart houdt. Hoewel ik de geheel afgekoelde appels lekkerder vond.1 opmerking:

Ria zei

Wat een enorm grappig en lekker idee!