27 mei 2015

Kipgehaktballetjes en groente in zoetzure saus


Zure colasleutels. Ja hoor, die lusten de kinderen wel. Is het niet te zuur, lieverd?
Nee hoor mama, het is heerlijk!
Mooi, hier heb ik net zoiets, maar dan als saus.

Daar moesten ze even over nadenken. Kleine Chef is nu zes en komt duidelijk in een fase waarin zijn smaak zich ontwikkelt. Hij lust pittige dingen, de meeste groente en ook aparte smaken zoals het bizarre smaakje dat trassi achterlaat in Indonesisch eten. De dames (net vijf jaar) zijn dan toch nog wat moeilijker, maar ik heb goede hoop. Kleine Chef at deze zoetzure saus dus ook op zonder mokken, maar de dames snapten de smaak nog niet.

Nee, dan de kipballetjes. Die lagen bruin gebakken op het hoekje van het aanrecht te wachten tot ze de saus in mochten en als ik er niet bovenop was gaan zitten (u hoeft dat niet heel letterlijk te nemen), hadden Meneer en de kinderen ze nog voor het eten achter de kiezen gehad.


Kipgehaktballetjes en groente in zoetzure saus
recept voor 2 grote en 3 kleine mensen

kipgehaktballetjes:
700 gr kipfilet (kant-en-klaar kipgehakt kan, maar is veel vetter)
1 ei
2 el ketjap manis
zout en peper naar smaak
2 tenen knoflook, gesnipperd
100 gr witbrood, fijngemalen
een likje sambal oelek naar smaak
olie om in te bakken

Verder nodig:
scheut olie
2 a 3 cm verse gember, geraspt of zeer fijn gehakt
500 tot 600 gram schoongemaakte groente, zoals wortelreepjes, uiparten, erwten (diepvries), sperziebonen, paprikareepjes, etc

Saus:
3 el suiker
3 el witte wijnazijn
2 el ketjap manis
100 ml ketchup (6 el)
250 ml water
1 afgestreken el maizena

rijst voor erbij
eventueel verse koriander

Voor de gehaktballetjes:
Hak de kipfilet fijn in een keukenmachine (of gebruik kant-en-klaar kippengehakt). Meng daarna alle ingrediënten en vorm er kleine balletjes van. Bak ze in wat olie in een koekenpan bruin en gaar.

Voor de saus:
Meng de maizena met een beetje van het water en doe de rest van de ingrediënten in een pan. Breng dit aan de kook en voeg de maizena ook toe. Laat het zachtjes pruttelen tot het bindt. Zet het daarna apart tot het nodig is.

De groente:
Roerbak de groente en gember in wat olie tot ze gaar zijn. Sperziebonen kook ik zelf graag even een paar minuten voor, omdat ze er vrij lang over doen om gaar te bakken. Kwetsbare groente, zoals doperwten, voeg je pas in de laatste minuten toe.

Kook ondertussen ook rijst gaar.

Wanneer alles klaar is, voeg je kipballetjes, groente en saus samen en warm je het nog even goed door. Serveren met rijst. Een beetje verse koriander erop is ook lekker.


                

Geen opmerkingen: