1 juni 2015

Fries suikerbrood


Suikerbrood staat eigenlijk hoog op de lijst van zaken die ik best wil eten, maar niet mag. Nou ja, ik MAG het wel, maar ik weet wel beter… Want op een dikke snee suikerbrood hoort een royale laag roomboter. En één sneetje is maar alleen… en enfin, u begrijpt waar dit heen gaat. Een verstandig mens is matig in zijn consumptie van suikerbrood. Waarom dan wel een recept ervoor? Tja, omdat het zo lekker is, en ik heb tenslotte een hele familie waar ik de rest van het brood aan kan opvoeren.

O ja, er gaat dus een flinke berg suikerklontjes in, maar ga daar nou niet op bezuinigen: als je het doet, moet je het goed doen, he?

Fries suikerbrood

500 gr wit broodmeel (=tarwemeel met meer gluten dan gewone tarwebloem. Gebruik liever niet een kant-en-klaar pak broodmix)
1 zakje gedroogde gist (voor 500 gr meel) of 20 gr verse gist
1 opgehoopte tl (van 5 ml) kaneel
3 el gembersiroop
300 ml lauwe melk
50 gr zachte roomboter
1 volle tl (van 5 ml) zout

Verder in het brood:
200 gr grof gehakte suikerklontjes

En op het brood:
25 gr roomboter
50 gr parelsuiker of gewone kristalsuiker


Los de gist op in de lauwe melk en meng daarna alles voor het brooddeeg door elkaar. Kneed het enkele minuten door. Kneed er daarna de gehakte suikerklontjes door en vorm er een brood van.

Leg het brood op een vel bakpapier. Smelt de boter tot net zacht en smeer het brood er rondom mee in. Strooi er daarna de suiker rondom op. Laat het geheel, met bakpapier, in een brood- of cakevorm zakken. Laat het zo anderhalf uur (of langer als dat nodig is) op een warme plek afgedekt rijzen totdat het zeker verdubbeld is in grootte.

Verwarm de oven voor op 200 graden (175 graden hetelucht) en bak het brood gaar en bruin in 30 tot 35 minuten.1 opmerking:

Anoniem zei

Die bewaren we voor als er weer eens een feestje is! :-)

Groet,
Lia