11 mei 2015

Zelfgemaakt naanbroodMijn klacht over zelfgemaakte tortilla’s (dat je niet meer terug wil/kan naar fabriekstortilla’s nadat je ze zelf hebt gemaakt) gaat ook op voor homemade naan brood. Helaas… Ook deze zal ik tegenwoordig zelf moeten maken. De voorverpakte broden voldoen gewoon niet meer. Overigens heb je bij de naan, net als bij de tortilla’s, een gietijzeren (koeken)pan nodig. Anti-aanbakpannen houden niet van extreme hitte en gaan ervan kapot. Keramische pannen kunnen weliswaar de hitte aan, maar gietijzer is erg gelijkmatig qua warmte en ik denk dat je daarmee toch het beste resultaat krijgt.

Ik gebruikte geen bloem, maar wit broodmeel, omdat naan het elastische van veel gluten moet hebben. Naan is niet 'kort' en cake-achtig. Maar met de smaken kan je van alles doen. Ik kneedde nigellazaadjes (zwart uienzaad) door het deeg voor een authentiek uitziend brood, maar je kunt er ook na het bakken heel fijn gesnipperde knoflook en verse koriander opsmeren (samen met de boter of ghee)


Zelfgemaakt naanbrood
recept voor 8 stuks ter grootte van een schoteltje, of 4 grote

300 gr wit broodmeel (geen bloem)
1,5 grote tl (1 tl = 5 ml) gedroogde gist
1 grote tl (5 ml) suiker
150 ml warm water
1 tl zout
75 ml gewone yoghurt
2 el gesmolten ghee of roomboter + extra om de broden te bestrijken
eventueel: 1 tl nigella/zwart uienzaad
½ tl korianderzaadpoeder + komijnpoeder
plus een beetje olie voor de kom


Meng alle ingrediënten (behalve de olie) tot een soepel deeg dat nog een beetje plakt. Het moet beslist niet droog zijn. Kneed dat stevig door en leg het daarna in een kom welke licht is ingevet met olie. Rol de bal rond in de kom om hem te bedekken met wat olie en zet het afgedekt weg op een warme plek om te rijzen. Dat zal anderhalf tot twee uur duren.

Leg het deeg daarna op een bebloemde werkplek en verdeel het in 4 of 8 stukken. Verhit een gietijzeren koekenpan enkele minuten tot gloeiend heet. Zet ondertussen wat gesmolten ghee of boter neer.

Druk een deegbal plat met je hand tot een dikte van een kleine centimeter. Het deeg zal in de pan straks nog ongeveer verdubbelen. Wanneer je de plak deeg aan één kant oppakt, trek je het vanzelf in de karakteristieke ‘traan’vorm. Leg het brood in de hete pan. Wanneer je de kleinere broden maakt, passen er vast wel twee in de pan. Laat het brood 2 of 3 minuten bakken en houd de onderkant in de gaten: wanneer de onderkant bruine vlekken heeft, draai het brood om en bak je de andere kant op dezelfde manier. Bestrijk de gebakken kant ondertussen met wat ghee of boter. Wanneer het brood klaar is, leg je het op een bord, afgedekt met een theedoek. Zo blijven ze zacht. Eventueel zet je het ook nog in een lauwe oven om warm te houden. Bak zo ook de andere broden.Geen opmerkingen: