16 mei 2015

Nasi kuning met spitskool


Deze gele rijst wordt in Indonesië gegeten bij feestelijke gelegenheden. Waarom is me niet helemaal duidelijk, want het is niet een bewerkelijk of duur gerecht. Nou ja, de kleur geel (goud?) staat voor geluk, maar dat lijkt me geen reden om hem alleen op je verjaardag te eten.

Wanneer ik ergens groente doorheen kan mengen, zal ik dat niet nalaten en ik vond spitskool hier goed bij passen. Maar er moet nog steeds een bijgerecht bij hoor, want de rijst is vrij romig en erg mild van smaak. Er mag nog wel een stevigere smaak tegenover staan van bijvoorbeeld een pittig vlees- of groentegerecht. Gekookte of gebakken eieren zijn er ook lekker bij.

Nasi kuning met spitskool
recept voor 2 grote en 3 kleine mensen

1 ui
1 teen knoflook
2 el (zonnebloem)olie om te bakken
200 gr witte rijst
1 krappe el gemalen kurkuma (koenjit)
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
1 tl gemalen komijn (djinten)
1/2 stengel citroengras
250 ml kokosmelk (1 pakje van GoTan)
225 ml water
zout
400 gr spitskool en extra olie om te wokken

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook hierin zachtjes glazig. Schep de rijst, koenjit, ketoembar en djinten erdoor en bak kort mee.
Snijd de citroengras stengel open en steek in de rijst. Schenk de kokosmelk met het water bij de rijst en breng al roerend aan de kook. Kook de rijst in een pan met deksel op laag vuur in ca. 15 min. gaar. Laat daarna zonder deksel het resterende vocht verdampen tot het een smeuïg geheel is.
Bak ondertussen de kool in een andere pan of wok gaar in wat olie. Voeg het daarna toe aan de gare rijst.



Geen opmerkingen: