19 februari 2016

Kheer, Indiase rijstepap- of pudding


Een opmerkelijk recept. Want met slechts 30 gram rijst kan je een liter melk zodanig binden dat je een pudding maakt die je los van een vorm kunt storten. Dat zou je niet zeggen wanneer je begint met een pan melk en twee eetlepels rijst.

Je kunt ook een dunnere pap maken, waarmee je feitelijk rijstepap maakt, maar dan niet zoals wij het kennen. In dit Indiase recept wordt de rijst zolang gekookt dat er haast niets van overblijft. De rijst kookt tot pulp. De pap is weliswaar niet helemaal glad, maar het scheelt niet veel.

Het origineel wordt met kardemompeultjes gemaakt, maar ik probeerde het de eerste keer met een kaneelstokje. De kruidige rijstpudding was echt even iets anders dan onze Nederlandse rijstepap! Of misschien is citroenschil (van een biologische citroen) ook lekker? In India worden er verder geschaafde noten, zoals pistache of amandel op geserveerd, maar een fruitcompote lijkt me ook erg lekker. En in plaats van melk wordt soms ook wel kokosmelk gebruikt, waarmee ze dus een veganistische pudding maken.

Een andere keer maakte ik een basispap, zonder smaken, en voegde aan het einde wat gesnipperde, gekonfijte gember en een scheutje gembersiroop toe (foto boven). Erg lekker!


Kheer, Indiase rijstepap- of pudding
recept voor 4 porties (400 tot 500 ml in totaal)

1 el roomboter
30 gr basmati rijst
1 liter volle melk
30 gr gewone suiker

Eventueel smaakmakers: 1 tl kardemompoeder of 3 kardemompeulen, OF een opengesneden vanillestokje, OF 1 tl kaneelpoeder of een half kaneelstokje. Of laat dit allemaal weg en eet de pudding met jam, compote, gekonfijte gember, etc

Gebruik een grote kookpan (omdat melk erg hoog in de pan opborrelt bij het koken) en verhit de boter erin. Bak de rijst 2 minuten in de boter op laag vuur.

Voeg de melk, suiker en smaakmakers toe en laat het aan de kook komen. Laat de melk nu inkoken tot 1/3 of tot de helft. Wanneer je het tot 1/3 laat inkoken krijg je een stijve pudding. Bij de helft inkoken wordt het een romige vla. Het inkoken tot een pudding duurt wel bijna een uur: blijf in de buurt van de pan en roer regelmatig om te voorkomen dat de melk aanbrandt. Wanneer de pap begint te ‘sputteren en pruttelen’ wordt het tijd om op te letten. Je bent nu (bijna) klaar, afhankelijk van hoe dik je het wilt hebben. Wanneer je een rijstepap wilt hebben, dan kan je het nu overscheppen in glazen of een kom. Maar je kunt het ook verder inkoken tot een vaste pudding. Roer dan wel goed langs de kanten en bodem om aanbranden te voorkomen. Haal de pan van het vuur wanneer de pap echt wat dikker begint te worden en giet het in glaasjes om verder af te koelen. In de koelkast zal het verder opstijven!
Geen opmerkingen: