16 februari 2016

Vegetarische nasi goreng


Vanwege de kerriepoeder is dit eerder een knipoog naar een Surinaamse nasi, dan een klassieke Indonesische nasi. En Indonesische nasi heeft ook nauwelijks een recept, want het is vooral een middel om restjes te verwerken en het is meestal heel simpel. Maar de kerrie voegt net even wat extra’s toe wanneer je vlees of schaaldieren weg wil laten. Er moet tenslotte toch wat extra smaak worden toegevoegd.

Ik heb ooit een heel betoog geschreven over het koken van rijst, want niet plakkende rijst is nog een hele kunst om te maken. Je kunt het hier nalezen. Is het toch na het afkoelen een compact blok rijst geworden? Maak de rijst niet kapot, maar spoel het gewoon even af met koud water en laat het uitlekken. De rijst valt dan direct uit elkaar. Het is sowieso een aanrader om de rijst van tevoren te koken en af te laten koelen. Zo is de rijst beter te bakken en minder kwetsbaar. Overigens is er van echt bakken geen sprake. Er hoeft niets bruin te bakken bij gebakken rijst. Het is meer een kwestie van restjes opwarmen.

Voor de groente kan je van alles gebruiken. Maak restjes uit de groentela op of kies een seizoensgroente. Twee of drie soorten zijn genoeg:
·       Een koolsoort hoort er eigenlijk in ieder geval bij: bijvoorbeeld witte kool, spitskool, paksoi, chinese kool, alles geschaafd of zeer dun gesneden. Paksoi kan in repen worden gesneden.
·       wortel, in reepjes
·       tauge (maar pas helemaal aan het einde, na de rijst, toevoegen!)
·       sperziebonen, in stukjes en liefst een paar minuten voorgekookt
·       bleekselderij, in smalle reepjes
·       broccoli, in hele kleine roosjes
·       prei, in ringetjes
·       peultjes, schuin in repen gesneden
·       lente-ui, schuin in stukken gesneden
·       rode chili, in ringetjes
·       etc
Hoe dan ook – wok de harde soorten, zoals kool, eerst, en voeg dan de zachtere soorten toe, of bak ze apart.

Vegetarische nasi goreng
Hier eten wij als gezin van vijf wel drie keer van, dus negen volwassen porties kan je er wel uithalen, er vanuit gaande dat je er bijgerechten bij serveert. Het restant vries je (in porties) in voor een volgende keer.


600 gr basmati rijst (ongekookt gewicht) – gekookt en afgekoeld - zie tekst boven
ongeveer 800 gr schoongemaakte groente – zie tekst boven
olie om te bakken
3 a 4 sjalotten of 1 grote ui, in halve of kwart ringen.
3 a 4 cm gember, gesnipperd
4 tenen knoflook, gesnipperd
1 el kerriepoeder (of meer naar smaak)
sambal oelek of badjak naar smaak
zout naar smaak
1 tl kurkuma
4 el (of meer naar smaak) goede ketjap manis ((bv A-brand Ketjap Kentel (ABC) of Ketjap Medja Kaki Tiga

Roerbak de groente in wat olie, voeg desnoods wat water toe wanneer het te droog bakt, en haal de gebakken groente daarna uit de pan.

Doe dan de uien in de lege pan, ook weer met wat olie, en bak ze enkele minuten, Voeg daarna ook de gember, knoflook, kerriepoeder, sambal en kurkuma toe. Voeg hier ook een klein beetje water aan toe en schep het enkele minutenop laag vuur om, zodat de knoflook niet verbrandt. Daarna de rijst en gebakken groenten toevoegen en doorwarmen zonder bruin te bakken. Breng op smaak met zout, ketjap manis en voeg eventueel de tauge toe wanneer je die gebruikt.

Het is eventueel ook mogelijk om 3 eieren in het midden in een kuiltje te breken en erdoor te werken, zodat de rijstkorrels een beetje worden bedekt met een eilaagje. Laat het ei garen en serveer. Omeletreepjes erin kan ook.

Als vegetarische bijgerechten zijn tempehreepjes met sperziebonen en ketjapsaus erg lekker. Ook de rendang van spitskool van Danny Jansen (foto's onder) past goed bij de rijst.


Geen opmerkingen: