8 oktober 2016

De beste appelcrumble met havermout


Een van de eerste recepten op dit blog was crumble. Maar ook in de wereld van crumbles is er sprake van voortschrijdend inzicht. Tegenwoordig wil ik dikke, zoete kruimels (minder bloem erin dus) in plaats van de hele fijne kruimels van het eerste recept. Ook geeft havermout iets enorm gezelligs aan zo’n bak gebakken appels, wat al een summum van huiselijkheid was. Dus bij deze toch nog een nieuw recept:

De beste appelcrumble met havermout
recept voor 4 tot 6 personen

150 gr koude roomboter
150 gr suiker
150 gr bloem
50 gr havermout
snuf zout
kaneel of speculaaskruiden naar smaak
1000 - 1200 gr appels en/of ander fruit
schepje suiker
optioneel: wat (geweekte) rozijnen, cranberry’s, ander gedroogd fruit - Week ze eventueel in iets lekkers. Rozijnen gaan bijvoorbeeld erg goed samen met Pedro Ximenez sherry…
optioneel: zakje vanillesuiker, vanille-extract of een klein dopje oranjebloesemwater, etc


Doe de suiker, bloem, havermout en zout (en eventueel een snuf kaneel of koekkruiden) in een kom en snijd de koude boter er met twee messen doorheen. Wanneer de boter tot kleine stukjes is gesneden, kan je het verder met de hand kort bewerken, waarbij je klonten deeg steeds oppakt en samen knijpt, tot het eruit ziet als kruimels. Maar niet te lang kneden, want daar wordt het taai van. En maak er ook lekker dikke kruimels bij!

Schil de appels en snijd ze in stukjes. Eventueel kan je er ander fruit aan toevoegen. Bessen bijvoorbeeld, of aardbeien, peer, mango, pruimen, etc. Strooi er een beetje suiker op, en naar wens ook een beetje kaneel of koekkruiden, of vanillesuiker of -extract of andere smaakmakers. Doe dit in een ovenschaal (ik gebruik altijd een vorm van 20x20 cm) en dek af met de deegkruimels.

Bak de crumble bruin en gaar in ongeveer 40-45 minuten, in een voorverwarmde oven van 180 graden (170 graden hetelucht). Warm serveren kan in de winter, maar ik kan u uit ervaring mededelen dat een koude crumble heel goed volstaat als ontbijt... Volgens sommige moet er slagroom bij, of vanilleijs, of zelfs op zijn Brits een scheut warme en zelfgemaakte vanillevla, maar gewoon puur is het ook niet te versmaden!1 opmerking:

Unknown zei

Hmmmm, echt zalig! Morgen eens koud proberen.