3 april 2017

Courgette-dille frittata uit de oven



Hm… hoe moet dit heten? Officieel is dit geen frittata, want daar hoort geen bloem in. Misschien is het toch gewoon een soort ovenpannenkoek? Het is in ieder geval een licht lente-gerecht, dat in de oven wordt gebakken, maar het kan net zo goed in een koekenpan worden gemaakt. De combinatie van courgette en dille is een bekende en absoluut de moeite waard. Laat de dille dus niet weg! Die dille koop ik overigens in een grote bos bij de Turkse winkel (en voor de helft van de prijs van het tuiltje van 3 takjes bij de AH) en het restant hak ik fijn. Daarna vies ik het in een bakje of diepvrieszak in. Het valt niet meer goed te gebruiken als garnering, omdat het natuurlijk slap wordt, maar om later weer eens in een gerecht te verwerken zoals hier, werkt het nog prima.


Courgette-dille frittata uit de oven
recept voor 2 a 3 personen - het was voor ons als familie iets te weinig, maar met een salade ernaast kan het wel.

1 grote ui, fijn gesnipperd. Een paar lente-uitjes in ringetjes kan ook
1 el olijfolie om te bakken
optioneel: 125 gr spekreepjes
6 grote eieren (L) of 7 middelgrote eieren (M)
175 gr zelfrijzend bakmeel
700 gr (=2 grote) courgette, geraspt
125 gr pittige, geraspte (oude) kaas
4 el verse dille, gehakt

Verwarm de oven op 200 graden conventioneel (of 180 graden hetelucht). Vet 1 grote of twee kleinere ovenschalen in met wat olie. Het is de bedoeling dat de frittata straks ongeveer 3 cm hoog is, dus dat is even een kwestie van inschatten.

Fruit de uisnippers in de olie. Voeg daar eventueel na een paar minuten de spekreepjes aan toe en bak alles enigszins bruin. Als je lente-ui gebruikt, hoef je dat niet te fruiten.

Bestrooi de courgette met 1 tl zout, laat dit even staan in een vergiet en knijp er daarna goed het vocht uit.

Kluts de eieren. Voeg de bloem toe en meng het tot er geen klontjes in zitten. Voeg dan ook de courgette, ui (en spek), kaas en dille toe. Giet het mengsel in de ovenschalen en bak het 30 minuten of tot het mooi gaar is.




4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi,

Door de toevoeging van meel zou je dit dan een hartige clafoutis kunnen noemen denk ik. Maar what's in a name? Als het maar lekker is, en dat is deze volgens mij zeker!

groet
Nicolet

Eerst Koken zei

Ja, clafoutis dacht ik ook. Ach, jullie doen het er maar mee... :P Maar bedankt voor het meedenken!

Anoniem zei

Je recept heeft me op een idee gebracht: ik heb nog een bloemkooltje liggen, ga ik roosteren en dan met wat geitenkaas en tomaatjes een frittata/clafoutis/hartige taart maken. Dank voor de tip!
Nicolet

Eerst Koken zei

Klinkt goed!