25 juni 2017

Kruidige paprikasoep met (zoete) aardappel en paprikachips


Wat krijgen we nou weer? Chips bij het avondeten?! Verkeerde sponsor gekozen? Nee hoor jongens, ik kan het uitleggen :) Die paprikachips lijken inderdaad maf en niet meer dan een ordinaire knieval naar Amerikaanse wansmaak, maar…. het werkt! Echt. De smaak en de crunch zijn precies wat een hap soep afmaken. Zie het als croutons. En je krijgt extra punten van de kinderen.

De soep had wat werk nodig. Ik maakte hem eerst met gewone paprika, maar och… gekookte paprika, daar is niets aan. Dat is eigenlijk niet eens lekker. Nu hebben we voor zo’n vieze paprika echter een foefje om hem wel lekker te maken en dat is grillen. Dat kan je zelf doen door paprika’s onder de grill te leggen tot ze zwart blakeren (steeds even draaien) en daarna pel je ze en maak je ze verder schoon. Ze zijn dan opeens, gek genoeg, om je vingers bij af te likken. Ze worden zoet en intens van smaak. Je kunt ook een pot kant-en-klare gegrilde paprika’s kopen. Deze ingemaakte paprika’s zijn iets zuurder dan de zelf gemaakte soort, maar dat kan de soep prima hebben.

Oh ja, de soep is de dag na het maken lekkerder dan op de dag zelf. Vooruit koken loont hier.

Kruidige paprikasoep met (zoete) aardappel en paprikachips
recept van Eerst Koken voor ruim 2 liter soep
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

scheutje olijfolie
1 grote ui, in halve ringen
4 tenen knoflook, grof gesnipperd
2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl sambal oelek (of harissa ofzo)
1 pot gegrilde paprika (uitlekgewicht 400 gr), in stukjes – bewaar wat van het vocht!
1 blik tomaatstukjes (400 ml)
500 gr gewone óf zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes
1 liter tuinkruiden-, groente- of kippenbouillon
1 el suiker
zo’n 30 gr roomboter
1 el worchestershiresaus
per bord een handje paprikachips

Fruit de ui gedurende tien minuten in een scheutje olie zonder het echt bruin te laten worden. Voeg daarna de knoflook, specerijen, sambal en stukjes gegrilde paprika toe. Laat dit nog even kort bakken.

Voeg dan ook de (zoete) aardappel, tomaatblokjes, bouillon en ook een goede scheut van het ‘paprikawater’ uit de paprikapot toe. Laat dit zacht koken tot de aardappel gaar is. Pureer de soep met een blender of staafmixer.

En dan doen we wat de Duitsers zo mooi ‘abschmecken’ noemen: breng de soep naar wens op smaak met zout, boter, suiker en worchestershiresaus. Nb. de boter werkt heel goed. Vet brengt de smaak enorm tot leven. Ook niet onbelangrijk: de soep is de dag erna misschien nog wel lekkerder.

En dan serveer je de soep met een handje paprikachips. Moet je eens op de kinderen letten als je die naast hun bord legt.



Geen opmerkingen: