5 juli 2017

Erg goed gelukte vegetarische saucijzenbroodjes


Heel verrassend hoe de structuur van deze vegetarische vulling lijkt op die van echte saucijzenbroodjes. Als je het er niet bij zegt en de vulling stevig op smaak brengt, denk ik dat je de carnivoor kan wijs maken dat het vlees is. Nou ja, dat komt dus ook doordat er in echte saucijzenbroodjes verrassend weinig vlees zit, maar dat geheel terzijde... ;)  
Voor een vegetariër maakt dit natuurlijk allemaal niets uit, maar het is wel fijn dat de vulling wat steviger is en structuur heeft. Vaak zijn vegetarische groente- of kaasvullingen zo zacht. Zo heb ik op dit blog ook een heerlijk saucijzenbroodje met kikkererwten staan, maar dat heeft veel minder 'bite' dan dit broodje.

Je hebt gewone havermout nodig die je in de supermarkt koopt. Bij de bio-winkel kan je ook langkokende havermout kopen die je aanzienlijk langer moet koken (15 minuten), maar die moet je nu niet gebruiken.

Je ziet het op de foto ook goed, maar ik gebruik dus bijna altijd van die diepvries deegvierkantjes voor hartige taart (Koopmans) in plaats van bladerdeeg, omdat het veel minder vet is. Tegenwoordig zijn er ook pizzavierkantjes te koop in dezelfde serie. Die kan je ook gebruiken.

Ik noem hieronder het basisrecept en de smaakmakers apart, want je kunt hier natuurlijk elke smaak op los laten. Ik denk dat je ook goed Indonesische broodjes kan maken met ketjap, gember, korianderzaad, etc.


Vegetarische saucijzenbroodjes
Bron: website Food

Voor het basisdeeg:
200 gr hüttenkäse (cottage cheese)
50 gr pecannoten
2 eieren (M)
1 ui, gesnipperd
1 el ketjap manis
100 gr gewone havermout (Quaker bv)
50 gr paneermeel
15 bladerdeeg-vierkantjes uit de diepvries (of pizzadeeg, of hartige taartdeeg, zie boven)

Maak het verder op smaak met:
een kneep ketchup
1 volle tl mosterd
nootmuskaat
snuf gerookt paprikapoeder

Vermaal de hüttenkäse, pecannoten, eieren, ui en ketjap in een keukenmachine tot een fijn mengsel. Als je nou geen keukenmachine hebt, denk ik dat je de ui en noten met wat geduld ook gewoon heel fijn kan hakken met een groot koksmes. Meng het daarna alsnog door elkaar.
Doe het mengsel in een kom en meng de havermout en paneermeel erdoor. Breng het op smaak met genoemde smaakmakers. Proef het nu even door een klein stukje ervan 10 seconden in de magnetron te verhitten, zodat je de smaak goed kunt beoordelen. Pas de smaak aan waar nodig. Let erop dat het echt stevig op smaak gebracht mag worden.

Ontdooi het deeg en leg het op twee bakplaten. Rol 15 worstjes van de vulling en vouw deze als een saucijzenbroodje in het deeg. Druk het deeg aan de lange kant dicht.

Bak de broodjes gaar en bruin in ongeveer 20 minuten in een oven van 200 graden (180 graden hetelucht).
3 opmerkingen:

Janneke zei

Deze moest ik natuurlijk ook uitproberen! Erg lekker, ook volgens de kinderen. Het 'gehakt' deed mij denken aan dit recept, dat trouwens ook een aanrader is voor op vlees beluste kindertjes: http://geweldig-gezond.blogspot.nl/2012/04/recept-vegetarische-gehaktballen-super.html. Ik heb de worstenbroodjes zoals in dat recept ook nog verder op smaak gebracht met bouillonpoeder.

Eerst Koken zei

Oh, die ballen zijn inderdaad bijna hetzelfde. Zal wel van hetzelfde recept zijn nagemaakt. Ik zal die ook eens maken. Gebakken moet het ook lekker zijn.

Eerst Koken zei

Nou, naschrift voor die gehaktballen: ik heb ze geprobeerd en die waren geen succes. Daar was het toch weer te zacht en te plakkerig voor.