10 juli 2017

Chinese kippastei, die ook vegetarisch kanChinese keukengeuren dreven door het huis, en rolden zo de tuin in. Kleine Chef (inmiddels steeds groter en al 8,5 jaar oud) hield op met schommelen en kwam binnen verhaal halen. Hij is een groot liefhebber van Aziatisch eten en kwam even in de pannen kijken. Het beviel hem goed. Of het al tijd was om te gaan eten, wilde hij weten, maar de pie-vulling moest nog even de oven in.


Ik gebruikte een kant-en-klaar quichedeeg van het merk Tante Fanny, waarvoor ik al eerder het pizza- en flammkuchendeeg probeerde. Over het andere deeg was ik al erg te spreken, en zo ook weer over deze rol. Niets mis mee. Je zou het eigenlijk als hartige taartdeeg moeten gebruiken, maar ik legde het in dit recept dus bovenop een vulling. De rol deeg, opgerold met bakpapier ertussen, is 32 cm in doorsnede, dus het is groot genoeg voor een grote vorm met een rand. Ik moest het randje hier in mijn grootste, ronde vorm omvouwen. Je zou er ook een hele snelle galette mee kunnen maken. Dat is een platte, ronde taart, waarvoor het deeg rechtstreeks op de bakplaat wordt gelegd. Als de vulling erop ligt, worden de randen ruim en rommelig naar binnen gevouwen, zoals bij deze foto (bron foto: Bon Appetit):


Wie deze taart liever vegetarisch maakt, vervangt de kip met 600 gram quornblokjes. Die hoeven niet, zoals de kip, gepocheerd te worden. De verder benodigde 250 ml kippenbouillon vervang je met een tuinkruidenbouillon.

Chinese kippastei
recept van Eerst Koken voor 2 grote + 2 a 3 kleine mensen, met eventueel een salade ernaast

250 gr kastanjechampignons, in plakjes
een scheutje olie om te bakken
8 lente-uitjes, in ringetjes
600 gr kipfilet
750 ml kippenbouillon (van een tablet)
25 gr roomboter
2 opgehoopte el bloem
2 el sojasaus (liefst type Kikkoman)
2 el oestersaus (vega? Er schijnt een vegetarische variant te zijn of gebruik zwarte bonensaus)
2 flinke el hoisinsaus
½ bosje verse koriander, of een bakje van 20 gram uit de supermarkt, zonder de steeltjes, de blaadjes grof gehakt
1 rol Tante Fanny Quiche- & Taartdeeg, of eventueel een ander deeg zoals bladerdeeg

Pocheer de kipfilets in hun geheel in de hete bouillon: houd de bouillon tegen de kook aan en leg de kipfilets daar 15 minuten in tot ze gaar zijn. Giet er dan 250 ml bouillon vanaf en houd dat apart. De rest van de bouillon kan weg. Laat de kip wat afkoelen en snijd het daarna in blokjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

Bak ondertussen de champignons in een beetje olie bruin. Voeg in de laatste minuten de ringetjes lente-ui toe zodat ze zachter worden. Maak een plekje in de pan vrij en smelt daar de boter in. Schep de bloem erop en meng het door elkaar, om het daarna met de rest van de pan te mengen. Laat dit kort bakken en voeg dan de apart gehouden (250 ml) bouillon toe. Meng dit goed door elkaar, en voeg dan ook de sojasaus, oestersaus en hoisinsaus toe. Als het goed is bindt het tot een dikke saus. Haal het dan van het vuur af. Voeg de koriander toe en ook de blokjes kip. Schep dit in een grote, ronde ovenschaal. Leg het deeg erbovenop en snijd het deeg in het midden met wat sneetjes in, zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei gaar en bruin in ongeveer 30 minuten.Geen opmerkingen: