23 april 2019

Ottolenghi’s bietensalade met rabarber en gorgonzola


De rabarber staat hier in de tuin al hoog op de poten. Die jonge rabarber is nog heerlijk zacht en mals en ik maak er nu goed gebruik van. Deze salade is een van de weinige hartige toepassingen, maar Ottolenghi slaat de spijker op zijn kop. Het zoet van de dressing gaat mooi samen met de bietjes en de zurige rabarber.

De kinderen eten dit natuurlijk weer niet (Ieuw! Bieten! Ieuw! Rabarber!), dus ik heb iets minder gemaakt dan Ottolenghi voorschrijft. Ook poft hij zelf de bieten in de oven, maar ik ga voor kant-en-klare gare bieten. Wie het origineel wil volgen, kijkt in deze link.

Ottolenghi’s bietensalade met rabarber en gorgonzola
Recept voor 2 personen

500 gr kant-en-klare, gare bieten
200 gr rabarber, in schuine stukken van 2,5 cm
20 gr suiker
1 kleine, rode ui, in dunne, halve ringen
klein handje bladpeterselie
75 gr gorgonzola of een andere blauwe kaas, in stukjes gescheurd
zout en peper

voor de dressing:
1,5 tl (sherry)azijn
1/2 el granaatappelstroop (melasse)
1,5 el ahornsiroop (maple syrup) of honing
1,5 el olijfolie
½ tl gemalen allspice (niet in huis? Doe maar een snuf nootmuskaat)

Snijd de (gare) bieten in stukjes van 2 cm.
Verhit de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Schud de rabarber om met de suiker en verdeel over een bakplaat (op bakpapier). Bak ze 10 a 12 minuten. Het moet zacht zijn, maar nog niet tot moes gegaard. Bij mij was 12 minuten al bijna te veel trouwens! Zet het apart en laat afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en leg de ui er een paar minuten in zodat deze wat milder en zachter wordt. Voeg daarna samen met peterselie en bieten in een schaal. Breng op smaak met zout en peper. Pas wanneer je het gaat eten, meng je ook de rabarber en gorgonzola erdoor.
Niet teveel mengen – die bieten kleuren alles roze!


Geen opmerkingen: