9 mei 2019

Pasta met zwarte knoflook en eekhoorntjesbrood


De laatste tijd zie je steeds meer recepten met zwarte knoflook opduiken en het is dan nu ook beter verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de AH (maar bij lange na niet bij alle filialen!), Marqt, of bio-winkels (voor 3 euro per bol, zoals de verpakking hieronder). De knoflook is zoals je hem nog nooit hebt gezien: de teentjes zijn gitzwart en zacht. Dat komt doordat ze hem enkele weken lang op een lage temperatuur verhitten, waarbij de knoflook langzaam verkleurt. De smaak deed mij denken aan appelstroop of dadels, met een hele lichte, hartige knoflooksmaak. Je gebruikt ze bijvoorbeeld in sauzen en in salades, maar ze passen ook bij een kaasplankje. Ik maakte er een boter van, samen met eekhoorntjesbrood.


De gedroogde paddenstoelen hebben erg veel smaak en de knoflook heeft hier dus duidelijk een achtergrondfunctie. Als je de knoflook zelf wilt laten stralen, kan je de teentjes ook gewoon snipperen en door de boter mengen zonder andere toevoegingen. Nou ja, met wat zout erbij dan. Gebruik dan ook gerust een hele bol knoflook op zo’n 100 gram boter. En ik zou de pasta nog steeds opleuken met parmezaan en bieslook.



Wij aten er gekaramelliseerde witlof bij, maar een groene salade past ook goed.

Pasta met zwarte knoflook en eekhoorntjesbrood
Het recept voor de boter is genoeg voor 600 gr pasta (voor 4 personen – je hebt vrij veel pasta nodig, omdat er verder geen vullende saus is)

100 gr roomboter, op kamertemperatuur
1 klein scheutje olijfolie
1 sjalotje of een heel klein rood uitje, heel fijn gesnipperd
30 gr gedroogde paddenstoelen, bv eekhoorntjesbrood
4 teentjes zwarte knoflook
4 scheutjes (vegetarische) Worcestershire saus
een kneepje vers citroensap
zout en peper 
voor erbij: wat verse bieslook of peterselie en Parmezaanse kaas
600 gr pasta naar keuze

Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en giet er heet water op om ze te laten wellen (in ieder geval 10 minuten). Haal ze er daarna uit.

Fruit de gesnipperde sjalot of ui in een klein beetje olie tot het zacht is. Voeg dan ook de paddenstoelen toe en bak ze even mee. Voeg tenslotte de zwarte knoflook toe, bak nog heel even en haal dan van het vuur. Pureer dit mengsel in een keukenmachine (of eventueel een staafmixer) tot fijne snippers.

Meng het daarna met de boter, Worcestershire saus, citroensap, zout en peper. Je kunt het nu direct gebruiken of bewaar het in de koelkast.

Je kunt de boter ook op huishoudfolie scheppen, dichtrollen en tot een worst vormen. Als je dat op laat stijven, kan je er plakken van snijden en ergens op laten smelten.

Kook dan nog de pasta gaar en smelt de boter erdoorheen. Serveren met bieslook en parmezaan erop.


Geen opmerkingen: