1 oktober 2011

Limoncello Tiramisu


Dit recept komt van een Amerikaans blog (The Proud Italian Cook) dat wordt geschreven door een moeder, met ongetwijfeld Italiaanse roots. Ze heeft er geweldige dingen op staan en alles ziet er ook zo mooi uit. Neem vooral even een kijkje!

Dit recept staat er ook op, maar de Proud Italian Cook maakt het in individuele porties. Een grote schaal is echter sneller te maken en de room stijft ook voldoende op om er echt stukken van te kunnen snijden.

Voor de lemon curd moest ik even op zoek. Een uitgebreide supermarkt zal het wel verkopen en je vindt het dan bij de jam, hoogst waarschijnlijk tussen de Chivers lemon marmelade en ginger marmelade in. Zelf maken is een optie, maar het wil bij mij niet lukken. Het spul krijgt een metaalachtige smaak. Ergens doet het ei iets raars met het zuur van de citroenen.

Mijn gasten vonden het heerlijk, maar voor mij had er iets scherpere citroen in gemogen. De smaak is heerlijk romig en de lemon curd en limoncello geven dat laagje citroen erbij, maar misschien vond ik hem nog beter met een scheutje vers citroensap erbij. Dat zou ik door de limoncello hebben moeten mengen.


Limoncello Tiramisu
Voor 6 personen

een halve cake, zelf gemaakt (maak een standaard cake zonder extra smaakjes) of gekocht
limoncello
250 gr mascarpone
200 ml slagroom
1,5 el suiker
200 gr lemon curd
1 citroen + 3 el suiker

Verder een schaal van ongeveer 20x20 cm

Klop de slagroom met de suiker stijf. Voeg daarna de mascarpone toe en klop het mengsel glad. Snijd de cake in dunne plakken van een krappe centimeter. Beleg de bodem van de schaal met een enkele laag cake. Besprenkel dit met limoncello, maar wees vooral niet zuinig! De cake moet het allemaal wel kunnen opzuigen. Schep hier een paar eetlepels lemon curd op en strijk het glad. Schep hierop een laag slagroom/mascarpone en strijk het glad. Leg hierop weer cake met limoncello en daarop lemon curd. Dek alles af met een laatste laag slagroom. Misschien heb je niet alles nodig van de slagroom.

Haal de schil, zonder het wit eronder, van de citroen met een mesje of dunschiller. Doe dit in een pan met een laagje water en enkele eetlepels suiker. Laat dit 15 minuten zachtjes koken. Proef: de citroen moet eetbaar zijn en een zachte zoete smaak hebben. Laat het in de siroop afkoelen totdat je het nodig hebt. Verdeel het dan over de tiramisu. Het sap van de citroen wordt niet gebruikt, of je zou een beetje ervan door de limoncello willen doen.

Laat de schaal minimaal een paar uur opstijven in de koelkast. ’s Morgens maken en ’s avonds eten is ideaal.


Het smaakpanel lonkte naar de slagroom, maar ze kregen biologische mangoyoghurt, wat beduidend lager werd ingeschat. Tja. Nog een jaar of 14 wachten, jongens.


2 opmerkingen:

MaaNtje zei

Deze maak ik met Kerst, thnks for sharing!!

esmeralda zei

hmmmmmmm die ga ik maken!!

deze zal vast een stuk beter smaken dan die van de jumbo