6 januari 2012

Appeltaart met sinaasappel, pecannoten en karamelsaus


Een goede taart, maar vooral geschikt als dessert. Als taart bij de koffie is het net iets te dun. Ik stel me daar tenminste altijd kloekere stukken bij voor. Hompen appeltaart en niet te weinig slagroom, dat soort werk. Maar voor een dessert is dit net goed; verfijnd door de noten en marmelade en rijk door de karamelsaus.

Appeltaart met sinaasappel, pecannoten en karamelsaus
Recept voor een flinke taart van 30 tot 35 cm
bron: Noors magazine Tara Smak nr 5 2011 

taart:
270 gr bloem
60 gr suiker
200 gr roomboter
50 ml sinaasappelmarmelade
2 a 3 grote stevige appels
75 gr pecannoten

Saus:
120 gr suiker
50 ml keukenstroop
150 ml slagroom

Deeg:
Meng de bloem met de suiker en snijd er met twee messen de boter doorheen. Kneed het daarna door tot het als een bal samenpakt. Leg dit 1 uur ingepakt in de koelkast.

Saus:
Doe suiker, stroop en room in een niet te kleine pan. Als het mengsel straks aan de kook raakt, bruist het reusachtig, zeker als je er ook nog in roert en een klein pannetje is dan een vergissing. Roer en breng aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen en laat het daarna afkoelen.

Taart:
Verwarm de oven voor op 220 graden (195 graden hetelucht). Haal het deeg uit de koelkast en laat het weer wat op kamertemperatuur komen. Rol het deeg een stuk uit en druk het daarna verder uit in een grote vorm. Ik gebruikte een vlaaivorm. 30 tot 35 cm is een goede maat. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om hem plat op een bakplaat uit te rollen, maar dan moet je er wel een randje op boetseren, of de rand ondersteunen met wat aluminiumfolie.

Verdeel de marmelade over het deeg.


Schil de appels, snijd ze doormidden, verwijder het klokhuis en snijd ze daarna in dunne plakjes. Verdeel deze over het deeg. Giet er ongeveer 100 ml van de karamelsaus over.


Bak de taart 20 minuten onderin de oven. Haal hem er dan uit en verdeel de noten erover. Giet er nog meer van de saus overheen. Ik hield zelf nog flink wat saus over, maar dat kan eventueel bij het serveren worden gebruikt, bijvoorbeeld over een bolletje roomijs.


Zet de taart dan terug in de oven, in het midden, en bak nog eens 8 tot 10 minuten.Oordeel van het smaakpanel: onnodig te zeggen dat ze dit wel lusten…
Geen opmerkingen: