2 januari 2012

Spruitjes met sjalot en broodkruimels


Op dit moment wordt er nog niet zoveel aan tafel geconverseerd over avonturen op het kinderdagverblijf of belevenissen op het werk, maar er wordt wel gesproken. Vooral in de trant van “Kleine Chef heeft goed gegeten… O nee, het ligt allemaal op de vloer… “ Ook horen we veel: “nee, de tv blijft uit” of “nee hoor, papa wil jouw uitgekauwde gehaktbal niet zien”.

Het hoort uiteraard bij de opvoeding en het is niet erg, maar op een mooie dag besloot ik dat meneer en ik op vrijdag voortaan samen uit eten gaan. Thuis. Als het kleine volk op bed ligt. De eerste poging werd bijna vernietigd doordat ze in eerste instantie niet wilden gaan slapen, maar na enig aandringen kwam meneer dan toch om half 9 beneden voor zijn welverdiende avondmaal. We aten Sticky Pork met een bijgerecht van spruitjes. Daar zijn wij gek op en ik vond dit dan ook erg lekker. De liefhebber heeft er misschien nog graag wat uitgebakken spek door. Als dessert kwam er een appeltaart met sinaasappel en karamelsaus op tafel en die wordt hier op het blog zeker ook nog onder de loep genomen.

Spruitjes met sjalot en broodkruimels
Recept voor 3 a 4 personen als bijgerecht

250 gr sjalotten
500 gr spruiten, schoongemaakt
2 tenen knoflook
olijfolie
50 gr lekker brood, bv ciabatta of zuurdesembrood, in stukjes gescheurd
50 gr parmezaan, geraspt
1 tl rozemarijn
peper en zout

Schil de uien en snijd ze doormidden. Laat de onderkant er zoveel mogelijk aan zitten, zodat ze bij het bakken niet uit elkaar vallen. Snijd grote spruiten doormidden.
Bak de sjalotten met het snijvlak naar beneden in een scheut olie tot ze bruin zijn en draai dan om en bak de bolle kant ook nog enkele minuten.
Kook de spruiten bijna gaar in ongeveer 10-12 minuten. Laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Meng de broodstukjes met de parmezaan en rozemarijn.
Meng de sjalotten en spruiten in een ovenschaal en verdeel er het brood overheen. Besprenkel dit met 2 el olie. Breng op smaak met peper.
Bak de schotel 20 minuten in de oven.


Geen opmerkingen: