11 maart 2013

Pasta met savooiekool, parmezaansaus en karwijzaad


Meneer kwam onverwachts thuis met een vriend. Of die kon blijven eten. “Het is experimenteel hoor!” dek ik mezelf dan altijd vlug in, als ik iets nieuws aan het maken ben (en dat is elk weekend). Maar het was niet nodig, want het was bijzonder goed eetbaar. Sterker nog, we onthouden hem goed. Deze pasta is romig van de kaas, maar barstensvol smaak door de porcini en iets karwijzaad.

Ik was op zoek naar cavolo nero of desnoods boerenkool, en dan niet uit een zak, maar dat bleek weer eens een vergeefse actie hier in Almere. Savooiekool dan maar weer. Ze lagen er toch mooi bij op de markt. Al die kolen doen het sowieso erg goed in dit soort gerechten.

Wel had ik een stuk sbrinz liggen, wat de Zwitserse variant van parmezaan is. Het is zachter en milder, maar vervang het rustig door normale grano of parmezaan. Ik heb het hier namelijk nog nooit zien liggen.

Pasta met savooiekool, parmezaansaus en karwijzaad
Recept voor 4 personen

500 gr savooiekool, schoongemaakt en in fijne reepjes
1 prei (ongeveer 150 gr schoongemaakt), gehalveerd en in halve ringetjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
30 gr gedroogde porcini
iets boter of olie
400 gr pasta
200 ml water
1 groentenbouillonblokje
250 ml kookroom
200 gr parmezaan
1 tl karwijzaad

Week de porcini een half uurtje in een kop heet water en snijd ze daarna in stukjes. Bewaar het weekwater.

Verhit een klontje boter of iets olie in een flinke pan en schep hier de kool, prei, knoflook en porcini bij.  Schenk er een flinke scheut van het weekwater van de porcini bij, leg een deksel op de pan en stoof het in een klein half uurtje gaar.

Tegen het einde van het garen van de kool kan ook de pasta worden gekookt. Maak ook de saus: giet de room, het water, het bouillonblokje en het karwijzaad in een andere pan en verwarm dit. Als de pasta en kool klaar zijn, draai je vuur onder de saus uit. Voeg dan pas de parmezaan toe en laat het erin smelten (als je de kaas teveel verhit gaat het vreemd klonteren en zal het interessante klompen vormen met de kool…)

Meng dan de pasta, saus en kool samen.

Oordeel van het smaakpanel: Kleine Chef schept drie keer op. De dames schrapen ook keurig hun bordjes leeg.Geen opmerkingen: