16 augustus 2013

De beste halloumi? Een kleine test.



Een uitgebreidere test verscheen hier.

Alle lof voor de Cyprioot die enkele eeuwen geleden halloumi (ook wel ‘hellim’) heeft bedacht. Een kaas die zonder paneerlaagjes gebakken kan worden, maar daarna niet uit de pan hoeft te worden gegoten; dat is toch briljant?

Huize Eerst Koken heeft een kleine halloumi-test gedaan, want wij lusten er wel een plakje (of twee) van. Het is een ideale kaas om bij een risotto te eten om het gerecht iets verder uit te bouwen, en het doet het fantastisch als vervanger van vlees. Of eet gebakken plakken op een broodje met wat sla en een pittige tomatensalsa. Je kunt het zelfs op de barbecue leggen.

De kaas lijkt qua structuur op een jonge Goudse, maar het ziet er meer uit als een blok feta. Het heeft een hoog smeltpunt, waardoor je het prima kunt bakken of grillen. Halloumi wordt ook wel ongebakken gegeten, maar het bruine korstje, samen met de iets gesmolten binnenkant, is nu juist zo onweerstaanbaar. Snijd de kaas in plakken van een centimeter en bak (of gril) ze in een scheutje olie in de koekenpan. Met een paar minuutjes per kant is het klaar.

Halloumi koop ik zelf altijd bij de Turkse supermarkt, want ik denk niet dat er veel reguliere supermarkten zijn die het in de koeling hebben liggen. Ik kocht dit keer de drie onderstaande merken, waarvan Yörem de goedkoopste is met 2.25 euro en Patria is het duurst met 3.45 euro.


Gazi – deze kaas bakt prachtig bruin en heeft een romige, milde smaak. Ook is het niet te zout. De kleur is wat gelig en het is de stevigste van deze drie merken. Daardoor blijft het ook bij het bakken mooi intact en loopt het niet uit, maar de structuur blijft ook het meest ‘rubberachtig’. Dat is natuurlijk wel een kenmerk van halloumi, maar niet alle merken zijn even stevig.

Yörem – een Turks merk. Deze kaas bruint minder goed en blijft wat bleek. Maar de smaak is heerlijk; lekker zout en ‘stallig’, zoals de umami-smaak die onze Hollandse boerenkaas zo ‘boers’ maakt.  De structuur is zachter, blijft niet helemaal in vorm in de pan en loopt zelfs een klein beetje uit. Waar een plak Gazi na het bakken nog steeds een plak is, zakt een plak Yörem duidelijk iets uit.

Patria – de duurste van deze drie merken. Het bruint behoorlijk goed en smaakt zeker goed, maar mist het speciale smaakje van Yörem.  De plakken neigen eerder naar stevig dan naar zacht en lopen dus ook niet uit. Een nadeel vind ik dat de kaas gevouwen is, waardoor een plak altijd iets uiteenvalt in een U-vorm.

Onze favoriet als vleesvervanger is Yörem, maar als we juist mooie plakken of blokjes nodig hebben wordt het de Gazi. Patria zal ik niet meer zo snel kopen. Het mag dan wel de duurste zijn, maar hij steekt zeker niet met kop en schouders boven de andere uit.

Wat doet Eerst Koken er zoal mee?





9 opmerkingen:

Unknown zei

Jammer dat je geen foto's van verpakking/etiketten heb geplaatst. Dan had ik nu mogelijk al geweten welke ik hier bij de Turkse supermarkt heb gezien...

Eerst Koken zei

jaja, Paul... Dat bedacht ik mij ook, na het bereiden. En om nou de lege zakjes weer uit de prullenbak te halen... Ik had het idd even moeten doen.

Unknown zei

Ha, toch foto's. Heb vanmorgen 2 vd 3 gekocht om zelf mee te experimenteren. Heb -natuurlijk- de Yörem niet kunnen vinden ...
Zag tussen de halloumi ook 2 andere pakjes liggen, (niet gekocht) 'beyaz peynir' en 'keci peyniri' van merk Yayla. Weet nog niet wat en waarvoor het is. Waar ligt mijn exemplaar van 'Dat koop je bij de Turk' ook alweer...?

eerst koken zei

Dat zijn die 'strengetjes' witte kaas, he? Ik weet ook niet wat dat is.

Lot zei

Vandaag ook weer gegeten en ik had de Patria, erg lekker, maar het was gewoon een blokje en niet in U-vorm.
Weet ook niet wat hij kost omdat het op mijn lijstje stond en het op dat moment de enige was in die islamitische groothandel heb ik het gewoon genomen. Van alles wat ik daar regelmatig koop is er regelmatig ander merk.

Lot zei

Vandaag ook weer gegeten en ik had de Patria, erg lekker, maar het was gewoon een blokje en niet in U-vorm.
Weet ook niet wat hij kost omdat het op mijn lijstje stond en het op dat moment de enige was in die islamitische groothandel heb ik het gewoon genomen. Van alles wat ik daar regelmatig koop is er regelmatig ander merk.

Eerst Koken zei

De kaas lijkt wat gelaagd te zijn en vooral die patria heeft altijd (?) zo'n scheur in het midden te hebben, waardoor het (bij tenminste) altijd wat uit elkaar valt.

Unknown zei

Heb er 2 getest met opbakken (als avond-snack): de Yayla en de Patria.
Idd die Patria heeft een grote scheur in de kaas en ruwe zijde (slecht contact met bakpan door vele bobbels)). Van de 2 vond ik ook de yayla iets lekkerder, maar wel 'taai'...

Anoniem zei

Paul oosten beyaz peynir dat is witte feta kaas en je kan het bij ontbijt eten of in blokjes snijden en in salade doen je en je kan ze ook in bladerdeeg doen en je kan ze eten zonder bakken natuurlijk dus je kan ze eten hoe je het wilt .