26 november 2013

Naanpizza met rucola-crème fraiche, ui, vijgen en bietjes

Het gebeurt hier natuurlijk zelden, maar als ik ooit alleen moet eten, dan zou ik weer zoiets maken: zacht brood, een saus, zoete bieten, ui en vijgenjam, zoute kaas,  beetje bitter van de sla; wat mij betreft zit alles er wel in. Maar Meneer liep er niet warm voor. Misschien jullie wel.  Soepje erbij?

Naanpizza met rucola-crème fraiche, ui, vijgen en bietjes
2 personen

2 naanbroden beleggen met wat saus, gekarameliseerde ui, bietenblokjes en iets rozemarijn. Bak deze een ruime tien minuten in een oven van 200 graden (hetelucht is 20 graden lager) en bestrooi daarna met wat flinters parmezaan. Serveer met extra saus en rucola.

Saus:
Pureer in een blender 200 ml crème fraiche met 50 gram rucola, iets zout en peper, 1 teen knoflook en een scheutje olijfolie

gekarameliseerde uien:
klontje roomboter
1 flinke ui in fijne, halve ringen gesneden
1 tl suiker
een volle eetlepel vijgenjam
Laat een klontje roomboter smelten in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg ook een snuifje suiker en eventueel iets tijm of rozemarijn toe. Laat dit op zacht vuur bakken, zonder dat het echt bruin wordt. Idealiter staat dit 3 kwartier op het vuur, maar voor die ene ui zou ik na 10 minuten het vuur hoger draaien en de ui kleur laten krijgen, totdat het mooi bruin is. Voeg aan het einde de vijgenjam toe.

Snijd een grote geschilde, gare biet in blokjes - zomers kook je ze vast zelf gaar (met steeltje en kontje eraan tegen het ‘leegbloeden’, maar winterbieten koop je beter kant-en-klaar gekookt. Die zijn veel steviger en doen er erg lang over om gaar te worden.Geen opmerkingen: