4 november 2013

SpeculaasjesSpeculaasplanken zijn gewoon (weer?) in kookwinkels te koop, maar nog leuker zijn de oude planken met originelere uitsnedes, waarvan er flink wat in omloop zijn. Eind jaren zeventig waren de bruine planken superhip (wat zeg ik, álles dat bruin was, was superhip, inclusief de letterbak, het behang en de tegeltjes in de keuken), dus bij menig huishouden is het de afgelopen jaren ook weer het huis uitgezet en kunt u de planken voor een zacht prijsje tweedehands op de kop tikken. Een beetje kringloopwinkel of rommelmarkt heeft wel een leuk plankje liggen voor zo’n 3 tot 6 euro. Maar in de winkel kost het u ook de kop niet. Planken met 1 uitsnede zijn er al te koop voor onder een tientje, maar een grote plank gaat wel snel richting 20 euro. Maar ja, dan heeft u dus zo’n obligate molen, terwijl de oude plank van de foto hierboven een zeer begeerlijke vis, kip en eend laat zien. Veel leuker natuurlijk! En dat oude plankje is echt niet gebruikt, hoor. Dat stond vooral leuk te zijn. De grote plank op de foto bij het recept is ook tweedehands, maar bleek dan wel weer dertig jaar in een rokershuishouden te hebben gestaan, en het duurde vrij lang voordat de Dreft er niet meer in bruin schuim vanaf kwam, maar nu is het echt schoon hoor.

Zonder plankje gaat het trouwens ook best. Het deeg is erg vergeeflijk en laat zich goed uitrollen, dus de kinderen hielpen zichzelf met deegrollers en vormpjes. Als ik dan ook nog kan zeggen dat speculaasdeeg zo mogelijk nog lekkerder is dan gebakken speculaasjes, dan begrijpen jullie wel dat je aan de slag moet:

Speculaasjes

gebaseerd op een recept uit De Banketbakker – Cees Holtkamp
dit is voldoende voor twee bakplaten met koekjes

225 gram zachte roomboter
300 gram gele basterdsuiker
5 gram zout (2 mespunten)
50 gram karnemelk
500 gram gezeefde bloem
20 gram bakpoeder (zegt het origineel, maar 10 gram is beter)
30 gram speculaaskruiden

Meng de boter, suiker en zout. Roer er de karnemelk door tot het een glad mengsel is. Kneed daar de bloem, bakpoeder (gebruik niet teveel. Dan rijst het deeg zoveel dat de afbeelding niet meer goed zichtbaar is na het bakken!) en speculaaskruiden door. Gebruik desnoods een beetje water als het deeg te droog is. Het beste bewaar je het deeg een dag in de koelkast zodat de smaak zich goed ontwikkelt, maar ik heb het ook een keer direct gebruikt en ik weet niet of het nou heel veel uitmaakt.

Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht is ongeveer 20 graden lager).

Bestuif een speculaasjesplank licht met bloem of schud wat bloem er in rond. Druk een stukje deeg erin uit en snijd het teveel aan deeg weg met een mes. Draai de plank om zodat het deeg loskomt, en als dat niet gebeurt kan je voorzichtig met een mes proberen om het los te maken.


Leg de speculaas op een bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten. Laat ze goed afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt.


4 opmerkingen:

Martine Kramer zei

Wat een leuke planken. Ik heb de ouderwetse molentjes in een kringloopwinkel gekocht. Zo lekker, die versgebakken speculaasjes.

Manzjare zei

Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award. Omdat ik jouw blog al heel lang volg en ik geloof niet dat er veel meer blogs zijn waar ik al zoveel recepten van heb geprobeerd.

http://neptunes-kitchen.blogspot.nl/2013/11/liebster-award.html

groetjes, Jolanda

Anoniem zei

Speculaasjes gemaakt, ik heb 10 gr bakpoeder gebruikt en 20 gr speculaaskruiden, zelfs dat doe ik volgende keer iets minder.
Verder ging het prima, gingen ook goed uit de speculaasplank. Volgende keer haal ik ze meteen als ze uit de oven komen van het bakpapier en leg ze op een rooster, wordt vervolgd!!
Groeten Suzanne

Eerst Koken zei

Bedankt voor de opmerking, Suzanne. Goed om te weten dat het bakpoeder ook wel wat minder kan.
Qua specerijen hou ik echter wel van een goed kruidig koekje, hoor :)