25 januari 2014

Mango Chutney - de hamburger in drie bedrijven - nr 2
Dat geweldige hamburgerbroodje van gisteren, dat verdient natuurlijk iets fatsoenlijk erop, en niet zo'n vette hamburger van de AH, die wegdrijft in de pan, en liever ook niet een dot frietsaus. Nee, geef dat broodje nou eens iets moois. Zelfgemaakte mayonaise is een idee, en iets met piccalilly staat ook nog op mijn lijstje, maar vandaag heb ik iets anders. Niets voor de kinderen, maar wel voor u. En wel een serieuze saus zoals mango chutney. En dan doen we daar morgen nog meer lekkers bij. Kom dan vooral weer even terug, maar voor nu is dit deel 2 van het drieluik Hamburgers:

Mango Chutney
voor 1 pot van 500 ml

500 gr schoongemaakte rijpe (maar niet overrijpe) mango (=1 zeer grote mango of twee kleinere)
zout
½ stevige appel, in blokjes
een stukje verse gember van ongeveer 3 cm, heel fijn gehakt
1 teen knoflook, heel fijn gesnipperd
150 ml lichtgekleurde azijn (witte wijnazijn of appelciderazijn bv)
130 gr suiker
een half kaneelstokje
½ tl kurkuma
½ tl chilivlokken
  

Enkele uren tot een nacht van tevoren: Snijd de mango in vrij kleine blokjes en bestrooi ze met een eetlepel zout. Zet dit afgedekt weg. Het zout trekt vocht uit de mangoblokjes en maakt ze zachter.

Spoel na enkele uren het zout van de mango. Doe alle ingrediënten, behalve de mango, over in een pan en breng het aan de kook. Voeg de mangostukjes toe en laat het verder rustig zonder deksel pruttelen gedurende 30 tot 40 minuten of totdat het ingedikt is tot een saus en de mango zacht is. Breng het op smaak met zout.

Giet de chutney in een pot of gesteriliseerde inmaakpot wanneer het bewaard moet blijven en laat het verder afkoelen.
1 opmerking:

Anoniem zei

Ja, lekker, mangochutney!! Die ga ik zeker eens maken. Dat wil zeggen: als het me lukt om de mango uit het zicht van de oudste te houden, want anders haalt ie de chutney niet, vrees ik.

Lia