3 november 2014

Pinda-pompoensoep

Altijd fijn voor de foto, zo'n bruine drab. Maar toch was het lekker.

Nog een soepje en het is niet eens de laatste, want al het goede komt in drieën. Vandaag wéér een recept dat niet uit mijn eigen keuken komt, maar uit de Volkskeuken, oftewel de kookcolumn uit De Volkskrant. Meneer kwam er notabene mee aan, hij had het uitgescheurd.

Pay-Uun Hiu schreef een recept voor een pompoen-pindasoep, waar een zakje satépoeder aan te pas kwam. Ik was even op het verkeerde been gezet en gruwelde bij het idee van een zakje Conimex-poeder, of nog erger, zo’n emmer bruin stijfsel van Wijko. Maar wacht even, er zijn ook serieuze pindasauspoeders, gemaakt van gemalen pinda’s met specerijen. Precies zoals we het zelf zouden maken eigenlijk. Ik had hier nog een zakje van Ratu liggen en die heb ik hiervoor gebruikt. Overigens vond ik 200 gram voldoende (het artikel ging uit van 250 gram). Anders slaat de balans teveel door naar ‘satésaus’ in plaats van ‘pompoensoep’. Vond ik...

Pinda-pompoensoep
Bron: een beetje aangepast van een recept van Pay-Uun Hiu voor De Volkskrant van 20 oktober 2014

(arachide)olie
3 cm verse gember, geschild en fijngehakt
2 sjalotjes of een kleine ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 fijngehakte rode peper of een tl sambal oelek (als je voor kinderen kookt, wil je deze misschien weglaten. Vaak bevatten de serieuze sauspoeders ook al flink wat rode peper)
ongeveer 1 kilo pompoen (nog niet schoongemaakt gewicht, dus bv 1 flinke flespompoen)
2 el ketjap manis
200 gr goede satésauspoeder (bv van Ratu – loop even langs een toko)
1 liter groentebouillon
scheutje vers citroensap

Fruit de gember, ui, knoflook en eventueel peper in een scheut olie (in een grote kookpan of braadpan).  Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg die toe aan de pan. Doe er dan ook de ketjap en het satésauspoeder bij. Giet de bouillon erbij, breng het aan de kook en laat de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar worden. Pureer het daarna met een blender of staafmixer. Een scheutje citroensap doet verder nog wonderen. Overigens worden er in het origineel nog 250 gram soepgroenten aan toegevoegd, maar ik vond het zo wel gezegend.  Zout en peper heb je nu alleen nog nodig wanneer je smaakpapillen door de jaren heen erg zijn afgevlakt.




3 opmerkingen:

José zei

Klinkt heerlijk! Welke 'kleur' ratu pindasaus heb je gebruikt?

Eerst Koken zei

ik geloof de rode; hun klassieke satesaus. Die is al redelijk pittig.

Anoniem zei

Net gegeten, was heerlijk! :-)