13 april 2015

Bloemkoolkoekjes met mais-tomaatsalsa


Wat is bloemkool toch een dankbare groente! Voeg wat smaken toe en je zou haast niet doorhebben dat je een hele bloemkool opeet. Dit is dan ook een superrecept. De koekjes zijn stevig, mild van smaak en zoals gezegd eet je zonder enige moeite 700 gram bloemkool weg. Sterker nog, het was net iets te weinig voor ons. Wij aten dan ook alleen de koekjes met de salsa’s erbij. Voor grotere eters mag het wel wat meer zijn, of maak er een salade bij. Of gewoon een tweede soort koekjes erbij, zoals maiskoekjes. Ook zijn ze de vaste begeleider geworden van onze favoriete Indiase eiercurry, bijvoorbeeld met rijst en mango chutney erbij.

Bloemkoolkoekjes met mais-tomaatsalsa
recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
bron: Delicious UK magazine – november 2010

1 bloemkool – roosjes + stronk, schoon ongeveer 700 gr
120 gr zelfrijzend bakmeel
zout en peper
100 gr oude kaas, parmezaan of pecorino
1 ½ tl venkelzaad (onmisbaar)
handje verse gehakte peterselie
4 eieren (L) of 5 eieren (M)
1 teen knoflook, gesnipperd of uit de pers
olie om te bakken


Maak er verder een salsa bij van: blokjes tomaat, een mini-blikje mais, beetje gesnipperde ui, handje gehakte peterselie, een scheutje ketchup voor de smeuigheid, zout, peper, likje sambal oelek en een beetje citroensap

Ik maakte verder nog een simpel sausje van een kommetje yoghurt, een flinke lik mayonaise, peterselie (of bieslook), beetje gehakte ui, zout en peper. Een (gepofte) knoflooksaus zou het er ook goed bij doen. of wat dacht je van een Georgische walnoot-knoflooksaus?

Voor de koekjes doe je het volgende:
Snijd de bloemkool in niet te grote roosjes en de geschilde stronk in blokjes. Kook ze 8 minuten in licht gezouten water nagenoeg gaar en giet ze daarna af. Laat de bloemkool iets afkoelen.

Roer ondertussen het beslag van de resterende ingrediënten (zonder de olie natuurlijk). Schep hier de bloemkool bij en roer het door elkaar. De bloemkool moet daarbij in stukjes worden gehakt/geroerd. Zo krijg je een vrij stevige brij met stukjes bloemkool (druk ze fijn tot stukjes van een centimeter groot). Je denkt misschien dat het niets wordt, omdat het niet zo vochtig is, maar dat komt helemaal goed.

Verhit olie in een koekenpan en schep hierin hoopjes beslag ter grootte van een opgehoopte eetlepel. Druk ze iets plat en bak ze aan beide kanten bruin. Houd ze desnoods even warm in een oven van 100 graden terwijl je de rest bereidt.

Serveren met een sausje!




 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

O, wat een goed idee! Rijst- en restkoeken van dit formaat doen het hier altijd wel goed, dus ik geef deze bloemkoolkoeken een goede kans. Fijn!

Groet,
lia

Anoniem zei

Ha Antoinette,

Heb de koekjes vandaag eindelijk eens gemaakt en ze zijn door drie van de vier hier in huis goedgekeurd. De oudste heeft, met zes, zeven koeken, eindelijk weer eens andere groente in haar buik dan wortel, tomaat en aardappel. :-)
Ik moet bekennen dat ik het zelk ook wel een voordeel vind dat het helemaal niet bloemkolerig smaakt.

groet,
Lia

Eerst Koken zei

Klopt, de smaak is behoorlijk neutraal, of tenminste niet bloemkolerig... Bij ons zijn de koekjes vaste begeleiders geworden van Indiase curry's en dan vooral de eiercurry van dit blog. Daar passen ze erg goed bij.