17 januari 2016

Vegetarische erwtensoep met mosterd en appelpannenkoek



Erwtensoep is heus niet alleen een Hollandse wintersoep. Ook in Scandinavië wordt het volop gegeten. Met een pannenkoek erbij of erna heb je een zeer traditionele combinatie te pakken. Ze gebruiken er alleen gele erwten voor, in plaats van de groene die bij ons gebruikelijker zijn. In het recept hieronder maak ik de soep dus ook met gewone, groene spliterwten, maar de AH verkoopt die gele erwten ook. Verder doen de Noren er vaak ook wat andere groente en aardappel in, maar in Zweden en Finland is dat weer niet gebruikelijk. Bij ons is het vlees in de erwtensoep maar moeilijk weg te denken, maar in deze vegetarische versie, welke opgefleurd wordt met kruiden en flink wat mosterd, gaat dat prima.

Nu kan je er gewone pannenkoeken bij bakken, maar je kunt ook een grote, dikke pannenkoek bakken in de oven. En eigenlijk lijkt dat helemaal niet meer op een gewone pannenkoek. Zo’n ovenpannenkoek is wel 3 cm dik en souffleert in de oven tot het dubbele daarvan (om buiten de oven ook weer abrupt in te zakken). Het midden blijft zacht en ‘fluffy’ als een omelet. In de Verenigde Staten kennen ze hem ook wel als Dutch Baby en in Engeland is de ongezoete variant natuurlijk gewoon hun Yorkshire pudding… Hoe dan ook, de lichtzoete appelpannenkoek gaat hand in hand met de erwtensoep, die zoiets zoets wel weet te waarderen.
U kunt de pannenkoek ook in individuele vormpjes bakken. Hou ze dan goed in de gaten. Wellicht zijn ze al met 20 minuten klaar. Vul de vormpjes ook niet hoger dan de helft, want het beslag rijst behoorlijk.



Erwtensoep en appelpannenkoek
Bron: Mat&Venner 1/2015, een Noors receptentijdschrift
recept voor 4 personen

Voor de soep:
500 gr spliterwten
2 liter water
1 flinke tl gedroogde majoraan of oregano
1 flinke tl gedroogde tijm
2 laurierblaadjes (liefst vers)
2 kruidnagels
1 grote ui, gesnipperd
1 winterwortel (zo’n 200 gr geschild gewicht)
4 el mosterd
1 el suiker
zout en peper
het liefste nog met wat worchestershiresaus (die bestaat eventueel ook als vegetarische variant)

Was de erwten en doe ze in een grote pan. Giet de 2 liter water erbij. Doe hier de kruiden, laurierblaadjes en kruidnagels bij, en ook de gesnipperde ui en de wortel, welke je in reepjes snijdt. Laat dit zeker twee uur pruttelen met de deksel erop. Wanneer er schuim op komt, kan je dat eraf scheppen. Haal na twee uur de deksel eraf en breng de soep op smaak met de mosterd, wat suiker, zout, peper en liefst ook een royale scheut worchestershiresaus. Laat het nog wat inkoken als het wat dikker mag worden, of voeg wat water toe als het wel wat dunner kan.

Dan de pannenkoek uit de oven:

Maak een beslag van:
150 gr zelfrijzend bakmeel
een goede snuf zout
600 ml melk
3 eieren (L) of 4 (M)

Verhit de oven voor op 225 graden (of 200 graden hetelucht).

Schil 4 of 5 appels en haal het klokhuis eruit. Snijd elke appel in 8 parten. Verhit een klontje roomboter in een grote koekenpan en doe de appel erbij, samen met 2 eetlepels suiker en een goede theelepel kaneel. Schap dit even om en bak de appel tot de stukken wat zachter worden. Zet het daarna apart.

Vet een ovenvorm van ongeveer 20 x 30 cm in met wat boter en giet het beslag erin. Schik de appel erin en zet de schaal in de oven. Bak de pannenkoek zo’n 30 minuten of totdat het mooi bruin is, flink gerezen, en het midden ook goed gaar is. Wanneer je hem uit de oven haalt zal hij ook weer wat inzakken trouwens. Niets aan te doen en het maakt ook niet uit. Warm serveren bij de soep!



Geen opmerkingen: