15 mei 2016

Cornbread met oude kaas - lekker bij soep en snel gemaakt!


Men beweert dat het Amerikaanse maisbrood (cornbread) bij de Indianen vandaan komt. Die maakten al lange tijd gebruik van maismeel en de nieuwkomers uit Europa namen dit gebruik over. Ze lieten hun Europese recepten los op het nieuwe ‘graan’ en bakten er brood van.  Van dat maisbrood bestaan tegenwoordig veel recepten en de variant hieronder is een cake-achtig brood, licht zoet en wat vochtig. Het is snel gemaakt en erg lekker bij soep. Het vult wel behoorlijk, dus met dit recept kan je wel 6 porties maken. De volgende dag is het trouwens ook nog lekker!


Corn bread met oude kaas
gebaseerd op een recept van Cook’s Illustrated, jan/feb 2015
recept voor 18 tot 20 muffinvormpjes of een springvorm van 24 cm

280 gr polenta (geen instant polenta. Zowel grof (bramata) als fijn (fioretto) werkt prima)
130 gram bloem
2 ½ tl bakpoeder
ruime tl zout
300 ml melk
240 gram Griekse yoghurt (10% vet)
120 gr roomboter
30 gram suiker
2 eieren (L)
100 gr geraspte, oude kaas


Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 200 graden). Bekleed een (spring)vorm van ongeveer 24 cm met bakpapier (wanneer je het papier natmaakt en uitknijpt, kan je het daarna goed in de vorm leggen). Of zet 18 tot 20 muffinvormpjes klaar.

Haal 80 gram van de polenta af en doe dit in een kom met de melk. Zet dit 1,5 minuut in de magnetron, roer het goed door en zet het nog eens 30 seconden terug. Roer weer door en herhaal de 30 seconden totdat de polenta de dikte van beslag heeft. Wanneer je geen magnetron hebt, kun je dit natuurlijk ook gewoon in een pan doen. Doe dan direct de boter bij de hete polenta en laat het erin smelten. Voeg daarna de suiker en yoghurt toe. Tenslotte klop je de eieren erdoor; het mengsel zou nu koud genoeg moeten zijn, zodat de eieren niet stollen.

Meng de resterende 200 gram van de polenta met de bloem, bakpoeder en zout. Meng hier het natte polentamengsel doorheen tot een stevig beslag (het wordt bijna deeg! Je kunt het nog net roeren). Schep het beslag in de muffinvormpjes of de grote springvorm. Je kunt de muffinvormpjes redelijk hoog vullen. Het beslag rijst, maar het is ook heel stevig. Bak in de oven tot het gaar zijn. De muffins hebben daarvoor ongeveer 20 minuten nodig en de grote vorm zeker 25 minuten. Test het even met een satéprikker; het deeg is weliswaar vrij vochtig, maar wanneer je de satéprikker erin steekt, moet het er wel schoon uitkomen. Laat ze een momentje afkoelen, maar serveer het brood warm.

2 opmerkingen:

Nell zei

Ah, dit moet ik echt eens proberen. Alles wat ik ooit met polenta heb geprobeerd, mislukt jammerlijk, maar dit kan toch bijna niet fout gaan,zou je zeggen. En het lijkt me ook erg lekker.

Eerst Koken zei

Geef de polenta nog een kans, Nell :)