11 september 2016

Kunnen we het even over de kerst hebben?


Nee, echt… Sommige dingen moet je plannen. Kersen op cognac bijvoorbeeld. Als je die nu even in een pot stopt, heb je er over drie maanden veel plezier van.

Je kunt er, zoals in het recept, kardemom en steranijs bij doen, en dat wordt lekker kruidig en winters, maar een gewoon kaneelstokje is vast ook lekker. Om straks zo op te slobberen, of om bij ijs te serveren. 

Kersen en specerijen, ingemaakt met cognac of rum
recept voor 2 grote jampotten of een middelgrote inmaakpot (bijna een liter in totaal)

500 gr kersen (uit de diepvries is nu het beste – AH heeft doosjes van 250 gram)
40 gr bruine basterdsuiker (of meer naar smaak voor de zoetekauw)
2 stuks steranijs
3 kruidnagels
5 kardemompeultjes
eventueel een scheutje vanille-extract of een zakje vanillesuiker
ongeveer 400 ml cognac, rum, of een andere sterke drank (met in ieder geval 40% alcohol) die je lekker vindt)


Simpel: doe alles in een pot en schud dit de eerste dagen af en toe even om, zodat de suiker oplost. En dan gewoon minimaal 3 maanden in het donker laten staan. Dat hoeft geen koelkast te zijn. Langer laten staan is nog beter. Volgens geduldige mensen is het na zeker een half jaar op zijn best.2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hartelijk dank voor het kersenslobberrecept. De gevulde pot staat al in de bijkeuken, kan ik elke dag even roeren en proeven. Als drank heb ik wodka gebruikt, dat had ik nog in huis omdat ik voor kerst ook altijd cranberrielikeur maak. Groet.

Eerst Koken zei

Hij ruikt zo lekker hier! En zelfs na een paar dagen smaakte het al erg goed. Maar ik laat hem nu even een paar weken rusten.