3 september 2016

Polderpannenkoeken (gemaakt met koffie en spek of kaas)


Bij een bezoek aan het Nieuwe Landmuseum in Lelystad probeerden we de kinderen duidelijk te maken waarom ze droge voeten hebben in onze polder, terwijl ze op de bodem van de zee lopen. Ik geloof dat die boodschap redelijk overkwam, hoewel ik het museum niet kan aanraden. Het is gedateerd, rommelig en onoverzichtelijk. Je zou met gemak een museum kunnen vullen over de prehistorische periode van wat later de Flevopolder zou worden, en dan een 2e museum over de plannen voor de drooglegging en de uiteindelijke uitvoering, en een 3e museum over het pionieren in het nieuwe land en hoe alles tot stand is gekomen. En ergens in die drie musea kan je dan ook nog wel wat kwijt over de werking van droogpompen en de gemalen. Maar nee, het huidige museum pakt van dit alles een klein beetje en brengt dat samen in 1 museum. En dan is er nog niet eens gepropt in het museum. Ze nemen de ruimte nogal ruim in beslag, zal ik maar zeggen. Waardeloos en nietszeggend dus. Nieuw Landmuseum – beperk je toch gewoon tot het droogleggen en het pionierswerk in onze jonge plaatsen! Het is interessant genoeg.

De plannen bijvoorbeeld. Dit zijn er slechts drie:
...en dit was het plan van ingenieur Lely. De Markerwaard werd uiteindelijk niet aangelegd:


Er was wel wat kritiek... (tekst aan de onderkant luidt: werkvrouw Lely: "Nou heeren, voor de kleinigheid van 110 miljoen zal ik die plas opdweilen")


Verder vond ik het menu van de Zuiderzeevereniging in 1886 blog-technisch ook wel interessant:Maar goed, slecht museum of niet, bij onderstaande afbeeldingen moest ik opeens denken aan polderpannenkoeken. Ik las ooit ergens dat de mannen die in de nieuwe polder werkten stevige pannenkoeken met spek meenamen. En dan niet gemaakt met melk, maar gedeeltelijk met koffie! Stevig voer dus van het type ‘niet lullen, maar poetsen’.Polderpannenkoeken (gemaakt met koffie en spek of kaas)
recept maakt 12 pannenkoeken

250 gr bloem
250 ml melk
250 ml zwarte koffie
5 eieren (L) of 6 (M)
50 gr gesmolten roomboter (plus wat extra voor het bakken van de eerste pannenkoek)
1 tl zout
eventueel een snuf kaneel of speculaaskruiden
verder naar smaak: plakken ontbijtspek of plakken kaas

Meng alles (behalve de kaas en het spek uiteraard) tot een glad beslag.

Bak twee plakjes spek kort in een koekenpan en schep er daarna wat beslag bij. Bak het aan beide kanten.

Voor de kaaspannenkoeken kan je twee kanten op: of alleen laten smelten op een omgekeerde pannenkoek, of direct bij de ongebakken laag erop leggen en daarna omdraaien en de kaas ook laten meebakken.

Gewone stroop of bruine suiker is ook bij een hartige pannenkoek erg lekker!

Tenslotte nog 1 foto van Kleine Chef. In het museum kan je jezelf vereeuwigen als verzuipend meisje onder het motto "pompen of verzuipen". Altijd leuk (Hm...? Nee?)

Geen opmerkingen: