6 december 2016

Kip in spek met venkelzaad, met kokos-rijstpannenkoekjes en zoete chili-sojasaus


Ik heb al eerder over deze pannenkoekjes geblogd, maar toen waren ze zoet met een bananenjam. In dit geval combineerde ik de kokos-rijstpannenkoekjes met kip en een zelfgemaakte zoete chilisaus. De pannenkoekjes worden gemaakt van ongekookte rijst welke wordt gepureerd met water en melk. Daarmee krijg je wat lichtere pannenkoekjes dan normaal, maar met een opvallend knisperig effect vanwege de sesamzaadjes. Ze gaan erg goed samen met de zoete sauzen en de pittige kip.

Even iets over de zoete chilisaus: het is die zoete, rode saus die wij kennen van de loempiaatjes en zelf kan je een saus maken die identiek is aan de grote flessen in de winkel. Het is zo identiek eigenlijk dat je het met goed fatsoen ook gewoon kan kopen. Ik zeg het niet snel, maar in een fles uit de supermarkt zit eigenlijk niet meer of minder dan wat ik gebruik… Het is natuurlijk wel leuk om het eens zelf te maken.


Kip in spek met venkelzaad, met kokos-rijstpannenkoekjes en zoete chili-sojasaus
recept voor 4 personen
bron: Eerst Koken
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

nodig voor de kip:
750 gr kipfilethaasjes of je snijd kipfilets aan lange repen
1 grote teen knoflook, heel fijn gesnipperd
1 kleine tl chilivlokjes
1 iets opgehoopte tl zoet paprikapoeder
2 tl venkelzaad
2 el olijfolie
150 gr heel dun gesneden (rechte plakken) ontbijtspek, of zoveel plakjes als je repen kip hebt
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)

nodig voor de pannenkoekjes:
250 gr witte basmatirijst, ongekookt
300 ml water
150 ml melk
100 gr gedroogde, geraspte, ongezoete kokos
1 afgestreken el bakpoeder (15 ml)
3 eieren (L)
goede snuf zout (niet te zuinig)
70 gr sesamzaad
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)

nodig voor de zoete chili saus:
2 el olijfolie
2 tenen knoflook, heel fijn gesnipperd
5 rode pepers (lomboks), ongeveer 100 gr samen, heel fijn gesnipperd, zonder zaad
60 ml rijstwijn-azijn (blank)
100 gr suiker
125 ml water
1 afgestreken el maïzena
1/2 tl zout

nodig voor de zoete soja & agave-saus
75 ml van de bereide zoete chili saus
75 ml Kikkoman soja saus
75 ml agavesiroop

nodig voor de garnering:
sesamzaad en lente-ui

Verder nodig: (kleine) sateprikkers



Bereiding:

Begin met het weken van de rijst: doe de rijst in een kom met voldoende koud water en laat dit ongeveer 6 uur in de week staan. Langer mag ook - het komt niet zo nauw aan op tijd.

De sauzen kunnen prima eerder voorbereid worden: voor de chilisaus doe je de olijfolie in een kookpan. Hierin ‘zweet’ je de knoflook en rode pepers – je fruit het op het allerlaagste vuur zodat het maar net bakt. Het mag niet kleuren! Wanneer de knoflook en pepers zacht zijn (na enkele minuten) giet je de azijn erbij. Meng de maïzena met een klein scheutje van de 125 ml water. Voeg dan ook de suiker en het resterende water toe aan de pan. Laat dit zacht pruttelen, voeg het maïzena papje toe en laat het rustig binden tot een ketchup-dikke saus. Laat het daarna afkoelen en bewaar het afgedekt tot verder gebruik.

Voor de zoete soja-agave-saus meng je 75 ml van de zoete chilisaus met gelijke delen Kikkoman sojasaus en agavesiroop. Dek af en bewaar tot verder gebruik.

Maak dan de pannenkoekjes: laat de geweekte rijst uitlekken en doe het in een blender met het water en de melk. Maal het tot een glad beslag. Dat kan wel even duren. Voeg de kokosrasp toe en blender het nogmaals tot een glad mengsel. Voeg tenslotte het bakpoeder, eieren, zout en sesamzaad toe. Meng het erdoor (dit niet meer blenderen!) en bak dan kleine pannenkoekjes in de koekenpan met behulp van wat olie. Je kunt ze goed warm houden in een lauwe oven van 100 graden.

Tenslotte de kip: vijzel het venkelzaad iets kleiner en meng het daarna met de gesnipperde knoflook, chilivlokjes en zoet paprikapoeder. Giet hier olijfolie bij om een ‘papje’ te maken en doe de kip erbij. Schep dit om zodat alle kip goed bedekt is met olie. Wikkel dan om elk stukje kip een dun plakje ontbijtspek. Het spek moet een subtiele toevoeging zijn, dus 1 dun plakje volstaat voor 1 strookje kip. Prik de kip vast aan een sateprikker. Tot nu toe is het goed voor te bereiden. Je kunt dit afgedekt in de koelkast bewaren.
Wanneer alles klaar staat, bak je de kip bruin en gaar in wat olie. Serveer het met de pannenkoekjes en de twee sauzen. Strooi er op het bord wat sesamzaad en ringetjes lente-ui over.




Geen opmerkingen: