1 december 2016

Sesam- en gemberrisotto met sojasaus-eieren


Als je nog een spannend en verrassend recept voor de kerstdagen zoekt, dan kan dit het wel eens zijn! Het is fusion, beetje zoet, beetje zout, anders als wat je gewend bent en het heeft ontzettend veel smaak. De gekookte eieren marineren een dag in een badje van onder andere sojasaus en 5-spicespoeder, wat een duidelijke smaak achterlaat van anijs en kaneel. Het gaat erg goed samen met de warme risotto, gember en sesamolie.

Voor de feestdagen kan je kiezen voor kleine henneneitjes en kwarteleitjes zijn dan ook weer goed verkrijgbaar. De kooktijden moeten uiteraard wel worden aangepast.
De vegetariër kan in plaats van kippenbouillon uitwijken naar een tuinkruidenbouillon, hoewel ik er in dit geval van overtuigd ben dat het hier de enige echte bouillon is, want hij voegt precies de juiste umami-smaak toe.


Sesam- en gemberrisotto met sojasaus-eieren
Recept van Eerst Koken, voor 4 personen als klein hoofdgerecht (als onderdeel van een menu) of als voorgerecht voor 6 personen

nodig voor 8 soja-eieren:
2 el bruine suiker
4 tenen knoflook, gesnipperd
2 el grof gesnipperde gember
1 el 5-spices-poeder
200 ml Kikkoman sojasaus
2 el rijstazijn of desnoods een andere gewone, blanke (wijn)azijn
100 ml kokend water
8 eieren, hard gekookt in 9 minuten, gepeld

Doe de suiker in een grote pot met deksel. Giet het kokende water erbij, zodat de suiker oplost. Voeg dan de rest toe, inclusief de eieren. Laat dit 24 uur in de koelkast staan. Misschien moet je de bovenste eieren halverwege de tijd even omdraaien, omdat de eieren drijven en anders niet gelijkmatig kleuren. Je kunt ze desnoods ipv een pot ook in een grote kom doen, maar leg er dan een schoteltje op, zodat alle eieren ondergedompeld blijven.


nodig voor de risotto:
2 el (30 ml) sesamolie
1 el olijfolie
1 ui, zeer fijn gesnipperd (120 gram)
1 iets opgehoopte el (20 ml) zeer fijn gesnipperde gember
300 gr risottorijst
1200 ml hete kippenbouillon (van twee blokjes - niet te zout, want de kaas en het ei voegen al behoorlijk wat zout toe)
90 gr parmezaan, vers geraspt

Voor de garnering:
beetje sesamolie
een snufje (zwart) sesamzaad
3 lente-uitjes, in ringetjes

Verhit de sesamolie en olijfolie in een (kook)pan en fruit de ui en gember ongeveer 10 minuten op het laagste vuur zonder het laten kleuren. Voeg de rijst daarna toe, schep het goed door en laat het in twee minuten heet worden. Giet er dan een scheut hete bouillon bij. Goed roeren. Zodra het vocht bijna is opgenomen, opnieuw een scheut bouillon toevoegen. Blijf de bouillon met scheuten aan de risotto toevoegen zodra de vorige is opgenomen. Veel roeren maakt de risotto romig. Dit duurt in totaal 18 tot 20 minuten en de rijst is dan ‘al dente’: zacht, maar nog wel stevig. Mogelijk is niet alle bouillon nodig. Zorg dat de risotto mooi vochtig en ‘lopend’ is. Voeg de parmezaan toe en roer door, draai het vuur uit en laat de rijst nog een minuut staan.

De eieren kunnen op kamertemperatuur of opgewarmd worden gegeten. Je kunt ze kort opwarmen in een pannetje in de marinade. Snijd ze door en serveer 1 of 2 helften per bord risotto (met de rest ernaast voor de liefhebber), garneer met een beetje sesamzaadjes, een klein sliertje sesamolie en wat ringetjes lente-ui. Direct serveren.
1 opmerking:

YvV zei

Wow! Dat ziet er tof uit. Ga ik gauw proberen!