9 december 2016

Kerstmenu 2016


Deze recepten kwamen hier in de afgelopen maanden al voorbij, maar ze waren allemaal bedoeld (en met liefde uitgezocht) voor de kerstparade. Hierbij volgt dus weer het jaarlijkse kerstmenu van Eerst Koken.

De links naar de recepten zijn verwerkt in de teksten!

De peperkoekhuisjes hierboven zijn helaas niet van mij, maar je vindt een patroon en voorbeelden via deze link: http://www.notmartha.org/archives/2009/12/18/a-gingerbread-house-that-perches-on-the-rim-of-your-mug/

Onderaan de lijst link ik ook even door naar de menu’s van de vorige jaren, voor nog meer inspiratie!


Deze vijgentapenade is lekker als hapje met kleine stukjes van een oude, harde geitenkaas


Amandelen uit een sterrenrestaurant. Met een vleugje lavendel en zout


Bolognesesaus (ragu) van eendenbouten, die eerst helemaal zacht gesmoord zijn in de oven. Een snuf kaneel bij de tomatensaus maakt het helemaal af. Een gerecht dat je me dagelijks voor kan zetten!


Bloemkoolpuree met kerrie-wortels en knapperigemaisnuggets uit de oven – vegetarisch, chic en met een heleboel verschillende smaken op je bord. Zoet, zacht, zuur, knapperig; het zit er allemaal in.


Salade met bietjes, gedroogde kersen, geitenkaas en gekruide pistache-karamel - De gedroogde kersen in deze salade waren de aanleiding voor dit recept, maar je kunt ze eventueel vervangen met gedroogde cranberry’s . Die zijn wel wat beter te verkrijgen. Een mooi bijgerecht voor de kerst met geroosterde bietjes, rucola, geitenkaas en een gekruide pistache-karamel.



Zuurkoolpannenkoekjes met champignonroomsaus kunnen als vegetarisch hoofdgerecht of met varkenshaas erbij als winters bijgerecht.



Bloemkool van Ubuntu – zo ziet groente uit een sterrenrestaurant eruit – vast minder mooi opgemaakt dan in het restaurant, maar smaak zit een beslist in. De bloemkool wordt op 3 manieren bereidt en met vadouvan (een soort kerriemengsel) op smaak gebracht.



Ganzenborst met een saus van rozijnen, abrikozen en port…en met knolselderijpuree - een goed recept van Yvette van Boven. Je kunt het ook uitstekend met eendenborst maken. De sjeu komt hier helemaal van de saus die dan ook erg smakelijk is. Het is een fraaie combinatie van zoet, zuur, pittig van de mosterd, en me het anijssmaakje van venkel. Het vlees wordt simpelweg gebraden, maar is erg lekker met de saus en de knolselderijpuree.


Zacht gesmoorde zuurkool met varkenshaas en aardappel-parmezaankoekjes – dit recept kostte wat moeite, want die zuurkool droeg een oud geheim in zich. Hoe maken ze die toch zo lekker zacht in Duitsland…?


Sesam- en gemberrisotto met sojasaus-eieren - Als je nog een spannend en verrassend recept voor de kerstdagen zoekt, dan kan dit het wel eens zijn! Het is fusion, beetje zoet, beetje zout, anders als wat je gewend bent en het heeft ontzettend veel smaak. De gekookte eieren marineren een dag in een badje van onder andere sojasaus en 5-spicespoeder, wat een duidelijke smaak achterlaat van anijs en kaneel. Het gaat erg goed samen met de warme risotto, gember en sesamolie. Voor een chic effect kan je het ook maken met kwarteleitjes voor een voor- of bijgerecht.



Gebakken bloemkool met vadouvan crumble, rozijnen salsa verde en linzen vinaigrette - Wel eens het gezucht van een vegetariër gehoord dat ze in een restaurant weer niet verder komen dan pasta met paddenstoelen of de geitenkaassalade? Nou, een recept als dit zou daar heel goed het antwoord op kunnen zijn. De liefhebber kan het zelfs heel gemakkelijk veganistisch maken: alleen de boter en kookroom moeten worden vervangen. En die bloemkool is op dit moment natuurlijk ook nog eens superhip. Kloeke stukken bloemkool zijn DE vleesvervanger op dit moment.



Kip in spek met venkelzaad, met kokos-rijstpannenkoekjes en zoete chili-sojasaus – Aziatisch met een twist. De pannenkoekjes worden gemaakt van ongekookte rijst welke wordt gepureerd met water en melk. Daarmee krijg je wat lichtere pannenkoekjes dan normaal, maar met een opvallend knisperig effect vanwege de sesamzaadjes. Ze gaan erg goed samen met de zoete sauzen en de pittige kip.


Appelroosjes van bladerdeeg – je komt ze opeens overal tegen en ze zijn eigenlijk erg makkelijk te maken. Toch zien ze eruit alsof je uren hebt staan sloven.



Een slankere witte-chocolade pudding met een bosbessensaus – veel desserts zijn erg zwaar met de feestdagen. Ik wilde een vegetarische pudding maken (zonder gelatine dus), die ook vrij licht was, maar geen straf om te eten! Dit toetje heeft maar 225 calorieen.



Kersen en specerijen, ingemaakt met cognac of rum – ik gaf dit recept al weken geleden, zodat je het rustig twee a drie maanden kon laten staan voor een optimale smaak. Toch kan je ook met twee weken al iets heel lekkers maken. De drank zal na die korte tijd ook al heel gekruid smaken en de kersen hebben de drank ook al goed opgeslurpt. Dus… het kan nog… Lekker bij een toetje, als onderdeel van een grand dessert, of gewoon bij de koffie.



IJs van gekaramelliseerde bananen - Stel je even voor: bananen worden met bruine suiker en roomboter in de oven gekaramelliseerd. Daarna pureer je de zachte bananen met melk en vries je de hele handel in. Als ik jullie was, zou ik er daarna ook nog een handje gesuikerde pecannoten op leggen. Lekker hoor... Dit is een beproefd recept van patissier David Lebovitz die een boek schreef over ijs maken.



Chipolatapudding – een klassieker. Vertrouwde smaken, maar dan wel anders als van Mona! En eigenlijk ook alleen voor volwassenen, want er gaat flink wat drank in!



Tiramisu truffels – nog iets voor bij de koffie. Maak ze klein, want het zijn machtige balletjes gemaakt van witte chocolade, cacao en koffie.

Deze vind ik ook leuk:


Nog meer inspiratie nodig? Kijk eens bij de voorgaande jaren:




kerstmenu 2012: winterbarbecue 

kerstmenu 2011: Captain’s dinner 

En kaasfonduen kan ook altijd nog…  


Veel kookplezier deze kerst! Eerst Koken laat jullie even achter met dit menu en is er weer direct na de kerst voor de jaarlijkse terugblik op de 10 grootste successen en miskleunen.





Geen opmerkingen: