7 december 2016

Een slankere witte-chocolade pudding met een bosbessensaus (vegetarisch)


Een beetje tegenwicht voor alle zware desserts. Vooral met de kerstdagen zie ik toetjes van tot wel 1000 calorieën per stuk langs komen (denk nu chocolade-truffeltaarten met mascarpone erin en je zoekt in de juiste hoek) en het lijkt me gewoon misdadig om dat nog na een 4 gangen menu op tafel te zetten. Dit dessert is dan een stuk vriendelijker met ongeveer 225 calorieën per persoon. Het is simpel te maken en het is dan wel minder spectaculair dan een truffeltaart, maar je kunt het natuurlijk wel wat opvrolijken met een paarse macaron of, vooruit dan maar, een goede toef slagroom. Een snuf kaneel misstaat daar trouwens niet op. Of wat witte chocoladeschaafsel. Of wat zilveren parels (bakversieringen). Of eh… nou ja, daar valt best wat van te maken, toch?

Overigens maakte ik dit recept omdat ik een vaste pudding wilde maken zonder gelatine (want vegetarisch), met weinig vet en weinig suiker. Overigens kan je ook uitwijken naar andere fruitsoorten. Gepureerde mango lijkt me ook erg lekker.


Witte chocolade pudding met een bosbessensaus
voor 6 personen
vegetarisch recept van Eerst Koken
225 calorieën per persoon

2,5 afgestreken el maïzena (=1 el is 15 ml)
2 el suiker
snuf zout
500 ml volle melk
100 gr witte chocolade, in stukjes
scheutje vanille-extract of een zakje vanillesuiker i.p.v. 1 eetlepel suiker

Doe de maïzena, suiker en zout in een pan. Voeg de melk toe en roer alles glad. Zet het op het fornuis en verhit de melk terwijl je roert. Wanneer de melk na een minuut of tien dikker wordt kan je de chocolade toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de chocolade in de melk smelten.  Roer er nu nog het vanille-extract of vanillesuiker door. In het geval van de suiker moet je het goed laten smelten.

Zorg dat er zes glaasjes klaar staan met daarin een laagje van de fruitsaus (recept hieronder) en schep de pudding daar voorzichtig bovenop. Zet de glaasjes zeker 4 uur in de koelkast om goed op te laten stijven.

Bosbessensaus:
200 gr bosbessen (uit de diepvries is prima)
50 gr suiker
2 el water
1 tl maïzena (5 ml) gemengd met een eetlepel water

Verwarm de bessen, suiker en het water in een kookpan en kook het tot je de bessen kapot kunt drukken. Zeef de saus en doe het vocht terug in de pan. Voeg de aangelengde maïzena toe en verwarm het tot het bindt. Laat het afkoelen.