15 mei 2017

Twee pizza’s met een ei eropDe kinderen zijn dol op ei, in al zijn vormen, dus ik besloot om ook maar eens zo’n bekende sunny-side-up pizza te maken. De een is een Florentine, dus met spinazie en ei, maar ook met komijnekaas. De andere een Bianco, zonder tomatensaus, maar wel met Parmezaan en gebakken champignons. Die laatste is wellicht meer iets voor volwassenen.

Dat deeg dat moet je even lekker zelf uitzoeken, hoor. Gebruik een kant-en-klaar deeg uit de koeling (Tante Fanny bijvoorbeeld is helemaal niet slecht) of maak het zelf. Mijn eigen standaard recept gaat als volgt: voor twee grote oven-bakplaten neem ik 600 gr meel, 1 zakje gedroogde gist (7 gram), 3 el olijfolie, 2 flinke tl zout, en voldoende handwarm water om een mooi deeg te kneden. Liever te vochtig dan te droog - natter deeg (nat als in 'net iets te plakkerig') rijst beter en desnoods voeg je nog wat bloem toe als je het gaat uitrollen. Doe het deeg in een kom en dek het af met een theedoek. Zet het een uur of twee op een lekker warme plek. Bij mij is dat op de wasemkap, precies boven het lampje aan de onderkant, dat ik aan laat. :)
Nb. Ik gebruik een sterk tarwemeel van de molen. Desnoods gebruik je gewone bloem uit de supermarkt, maar het verschil is best groot. Gewone bloem maakt een kruimelige korst. Sterk meel heeft meer gluten en geeft een mooi elastisch deeg en een ‘chewy’ korst.


Pizza met parmezaan, paddenstoelen en ei
Voor 1 grote bakplaat:

½ recept pizzadeeg (zie boven)
150 gr vers geraspte Parmezaan of Grana Padano
250 gr paddenstoelen naar keuze (ik gebruikte hier kastanjechampignons), in plakjes
beetje olijfolie om te bakken
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 ei p.p.
zwarte peper naar smaak
paar plukken rucola

Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de champignonplakjes tot ze redelijk bruin zijn. Ze zullen eerst vocht loslaten, maar wanneer dat verdampt is, kan je het bruin bakken. Bak in de laatste minuut de knoflook mee. Zet het daarna apart.

Rol het deeg dun uit. Bestrooi met de kaas en verdeel de champignons erover. Breek de eieren erover en vermaal er wat zwarte peper boven.

Bak de pizza in een hete oven van 220 graden conventioneel of 200 graden hetelucht. Dat zou ongeveer 15 minuten moeten duren, maar als je een pizzasteen gebruikt gaat het waarschijnlijk sneller. De eierdooier zal helemaal hard bakken. Als je die nog ‘lopend’ wilt hebben, breek je hem er pas halverwege de baktijd op!


Pizza met tomatensaus, bladspinazie, komijnekaas en ei
Voor 1 grote bakplaat

½ recept pizzadeeg (zie boven)
Heinz Tomato Frito (ongeveer 1/3 pakje, het pakje zet je gewoon in de vriezer voor de volgende keer), of gebruik een simpele tomatensaus naar keuze
1/2 pak bladspinazie (pak van 450 gram), uit de diepvries, ontdooid en goed uitgeknepen
1 grote teen knoflook, gesnipperd
1 middelgrote ui, in dunne, halve ringen
100 gr belegen komijnekaas, geraspt
1 ei p.p.

Rol het deeg dun uit. Besmeer het dun met de tomatensaus (niet te nat! Dat wordt zompig.) Verdeel de spinazie, knoflook, ui en kaas erover. Breek de eieren erover.

Bak de pizza in een hete oven van 220 graden conventioneel of 200 graden hetelucht. Dat zou ongeveer 15 minuten moeten duren, maar als je een pizzasteen gebruikt gaat het waarschijnlijk sneller. De eierdooier zal helemaal hard bakken. Als je die nog ‘lopend’ wilt hebben, breek je hem er pas halverwege de baktijd op!1 opmerking:

YvV zei

Pizza met ei! Dat gaan we volgende keer doen!