20 mei 2017

Kruidige wortelstamppot met kerrie en teriyaki quorn


Ik zou zelf nooit een woksaus kopen, en al helemaal niet een teriyakisaus, want dat is feitelijk slechts een mengeling van sojasaus, rijstwijn en suiker. Nou ja, en dat kan ik zelf ook nog wel mengen. Maar de lieve mensen van Kikkoman hadden mij vorige jaar bij de sushi-workshop een goodiebag meegegeven en daarin zat ook hun teriyakisaus met knoflook. Nou goed dan, ik marineerde er quornstukjes in en maakte daar een pittig wortelstampje met kerrie en gember bij. Simpel, maar doelftreffend, en die woksaus was trouwens prima.

Kruidige wortelstamppot met kerrie en teriyaki quorn
Recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Vegetarisch recept van Eerst Koken

Voor de stamppot:
900 gr geschilde (iets kruimige) aardappels
scheut olijfolie om te bakken
1 grote ui, gesnipperd
2 el verse gember, gesnipperd
lik sambal oelek naar smaak
600 gr geschilde wortels, grof geraspt
1 afgestreken el kerriepoeder
melk voor de stamppot
zout

Voor de quorn:
2 x 175 gr quorn stukjes
4 el teriyaki woksaus (ik gebruikte Kikkoman Teriyaki saus met knoflook)
2 el sesamzaadjes

Schep de quornstukjes om met de saus en bewaar het in de koelkast. Ik liet het een paar uur marineren, maar een uurtje zal ook wel werken.

Kook de aardappels in gezouten water gaar.
Ondertussen de ui fruiten in wat olie (niet te zuinig; er komt zo ook nog een stapel wortel bij) in een grote hapjespan. Wanneer de ui bruin kleurt, voeg je de gember en sambal toe. Bak nog even kort en voeg dan ook de geraspte wortels toe. Bak dit allemaal zacht en gaar en voeg halverwege de kerrie toe. Waarschijnlijk moet er ook een goede scheut water bij, als het te droog bakt. Breng tenslotte op smaak met wat zout.

Stamp de aardappels tot puree met zoveel melk als nodig is (de ene aardappel neemt meer vocht op dan de andere, dus dat moet je zelf even inschatten). En meng de wortels er doorheen.

Bak de quornstukjes met de marinade in een koekenpan bruin. Schud op het einde het sesamzaad erbij, zodat alles bedekt is.

Samen serveren. Graag met zoete chilisaus!



Geen opmerkingen: