12 mei 2017

Pasta met bloemkool, korianderzaad, pecorino en gekookt ei


Ach ja, er mag wel weer eens wat af. De zomer komt er ook aan, he? Mijn tactiek is om een halve hoofdmaaltijd te eten, welke wordt aangevuld met extra groente en dat gaat met dit recept erg simpel. De kinderen eten pasta met een acceptabele hoeveelheid groente en ik eet een beetje pasta met belachelijk veel geroosterde bloemkool ernaast. En geroosterde bloemkool is echt geen straf, vind ik.

Pecorino is hier dé smaakmaker, maar het is een schapenkaas en kan een erg sterke smaak hebben. Zout, met erg veel geblaat. Errug lekker, maar de kinderen schrokken er wel een beetje van. Vervang het desnoods met parmezaan, hoewel je daarmee wel de hele ziel van het gerecht weghaalt.


Pasta met bloemkool, korianderzaad, pecorino en gekookt ei
gebaseerd op een recept van Bon Appetit
recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

1 grote bloemkool (minimaal 700 gram aan schoongemaakte groente), de roosjes in dikke plakken gesneden
olie om te bakken
3 grote eieren (L), 10 minuten gekookt en gepeld
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
1,5 tl gemalen koriander
1/2 tl rode chilivlokjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
zout naar smaak
300 gr pasta
70 gr pecorino, geraspt
handje gehakte peterselie, of een combi van peterselie en een beetje verse munt
rasp en sap van een halve citroen

Bestrijk de bloemkool met wat olie. Het hoeft niet veel te zijn. Spreid het uit over een bakplaat, op bakpapier, en rooster het 40 minuten op 180 graden hetelucht. Het zou dan aardig gebruind moeten zijn en in ieder geval gaar.

Snijd de gekookte eieren in fijne stukjes en zet het apart.

Fruit de uien in een beetje olie, samen met de gemalen koriander en chilivlokken. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe.

Kook de pasta gaar en bewaar daarna een kop van het kookwater!

Meng dan zoveel van de bloemkool als je wilt gebruiken (ik gebruikte 700 gram en de rest at ik zelf op) met de pasta. Druk de bloemkoolstukken een beetje kapot en voeg dan ook het citroensap en de rasp, de kaas en peterselie toe. Maak de pasta iets smeuïger met een scheutje kookvocht van de pasta. Serveer met de blokjes ei erop.
Geen opmerkingen: