2 oktober 2017

Pasta met uiensaus en pesto


We zijn in afwachting van vijf kippenkuikens. Levende kuikens welteverstaan. Voor in een kippenhok. Ze zitten nu nog in het ei, maar de kinderen kijken er erg naar uit en we zijn druk bezig met de voorbereidingen. Maar afgezien van de bouw van een kippenhok, worden er culinair gezien ook voorbereidingen gemaakt, want de kinderen zeggen geen kip meer te willen eten. Ook dat nog. De flexitariër wordt steeds meer de hoek in gedreven! Kip was nog zo’n beetje het enige beest, naast rundergehakt, dat hier wordt gegeten. Jawel, u ziet hier op het blog af en toe een varkensstoofpotje of eendenboutje langskomen, maar u dacht toch niet dat het gezin dat opeet? Dat moet ik zelf doen, samen met speciaal uitgenodigde, bevriende carnivoren die het wel op waarde weten te schatten… Kortom, ik moet mij weer nog meer dan anders op vegetarisch voer richten. Het is goed, hoor...

Ja, dan deze pasta met uiensaus. Ik kan alle vakjes aanvinken: vega, lekker voor iedereen en simpel. De kinderen lachen zelfs aan tafel, zijn goedgemutst en ik word uitbundig geprezen om mijn kookkunsten! Wat wil een mens nog meer…

Je moet wel even tijd nemen voor de uien, maar die kunnen desnoods worden voorbereid. Neem ook meer pasta dan je gewend bent, omdat de saus veel smaak geeft, maar niet veel vulling. Waar ik met een andere pasta met veel saus voldoende heb aan 300 gram pasta, wijk ik hier uit naar 400 gram voor ons en de kinderen.

Nb. Even over dat de kinderen lachen aan tafel. Naar mijn inzien hebben ze hier niet zoveel te zeuren, want ze krijgen grotendeels exquise gerechten voorgeschoteld, maar reken maar dat er hier ook volop gezanikt wordt over groente. Het is óf teveel, óf het heeft een rare kleur (bietjes), óf er is er altijd wel eentje die dit nét niet lust. Het is ook hier een unicum als ik 5 blije gezichten aan tafel heb, hoor.

Pasta met uiensaus en pesto
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

30 gr roomboter en 30 ml olijfolie
600 gr uien, in dunne halve ringen
zout en peper
125 ml droge witte wijn of droge sherry
handje verse gehakte peterselie, of 1 ruime tl gedroogde tijm (ofzo… Italiaanse kruiden etc is ook goed)
2 opgehoopte el groene pesto
100 gr vers geraspte Parmezaanse kaas
400 gr pasta

Smelt de boter met olie in een braad- of hapjespan, waar een deksel op kan. Doe de uien erbij, verhit het en leg dan de deksel erop. Draai het vuur helemaal laag en laat de uien in 45 minuten tot een uur helemaal zacht worden. Ze zijn dan nog steeds bleek trouwens.
Haal het deksel eraf en draai het vuur wat hoger. Bak de uien nu redelijk bruin. Ook het vocht dat uit de uien is gekomen moet nu verdampen. Voeg zout en peper toe. Voeg de wijn toe, schraap de bodem schoon, zodat alle lekkere aanbaksels loskomen en roer af en toe tot de wijn grotendeels verdampt is. Voeg de kruiden toe. Tot dit moment kun je het ook prima voorbereiden. In dat geval laat je het nu afkoelen.

Kook de pasta gaar. Op het laatst voeg je de pesto, kaas en gekookte pasta toe aan de uien. Voeg daar eventueel ook een beetje van het kookwater van de pasta bij voor wat smeuïgheid.

Uiteraard serveren met geraspte, oude kaas!2 opmerkingen:

YvV zei

Geen vleesvervanger of meer groenten op het bordje deze avond?

Eerst Koken zei

Nou, het is inderdaad niets voor mij om hier nog niet wat meer groente bij te smokkelen! Je zou wat doperwten of sperziebonen erin kunnen verwerken of ik zou er wat extra groente naast bakken.