11 december 2017

Kado-ideeën voor het kerstdiner


Nog even een snelle tip voor de kerstdagen. Gaat u ook ergens eten en is er in principe wel de goede bedoeling om eens met iets anders aan te komen dan een bosje chrysanten van het benzinestation en een fles wijn uit het eigen kerstpakket, maar u weet nog niet wat? Ik heb vier ideeen!In de kersteditie van de Foodies, kwam ik een aanbieding tegen voor een jaarabonnement (12 nummers) voor het luttele bedrag van 15 euro. Kijk, dat zijn de betere kadootjes. Al is het maar voor jezelf. Voor mij is zo’n blad op de mat elke maand ook een klein kadootje! Hierbij de link naar de aanbieding. (Naschrift: helaas is ondertussen de uitgever failliet en een doorstart is onzeker. Schrap deze dus maar weer...)
Verder kreeg ik de Cheese Baker van Boska thuis gestuurd en was er erg van gecharmeerd: het is een porseleinen pannetje waar precies een camembertkaasje in past. Dit zet je vervolgens met wat toevoegingen in de oven, waar dat kaasje zal smelten. Vervolgens zet je het pannetje voor de visite neer, op een waxinelicht-houdertje van gietijzer en jullie kunnen er de toastjes doorheen sleuren. Bij het schrijven loopt het water me al in de mond. Als toevoeging is een teen knoflook en wat rozemarijn erg standaard, maar ook erg lekker, en wie het even opzoekt op het internet zal een waaier aan recepten tegenkomen. Ik maakte er zelf deze variant mee:

Kerf de camembert op een paar plaatsen in. Schep er een volle eetlepel abrikozenjam op, strijk daar een spaarzaam likje sambal oelek of wat druppels tabasco overheen (het moet net even wat pit krijgen tegenover de zoete jam en vette kaas), en steek er een takje rozemarijn bij. Laat dat dan 10 minuten in een oven van 200 graden warm worden en zet het daarna op zijn houdertje met stokbrood of toastje ernaast.

Er is één probleempje: ik krijg het vermoeden dat het bijna overal is uitverkocht. Online is het pannetje nu slecht leverbaar (Fonq.nl, Bol.nl, Boska.nl, etc), maar misschien kan je hem nog vinden in een normale (kook)winkel. Het ding kost trouwens 15 euro en daarmee vond ik het een schattig kadootje. Doe er direct een camembert bij en een fles witte wijn en je bent klaar.


Meneer Eerst Koken heeft een nieuwe favoriete mok voor zijn thee, namelijk de stoere bekers van Le Creuset. Niet de goedkoopste, maar waarschijnlijk wel de stevigste. Le Creuset beweert dat hun mokken geen krassen of barstjes krijgen, terwijl je ze tot -18 graden in de vriezer kunt zetten, en tot 260 graden in de oven. Maar gewoon voor de thee zijn ze natuurlijk ook geschikt. Verkrijgbaar in veel kleuren via www.lecreuset.com, in Le Creuset winkels (Amsterdam, Den Haag, Den Bosch en Maastricht) en gespecialiseerde kookwinkels voor 15 euro, maar ik zie ze ook online voor 12 euro per stuk.
Tenslotte blogde ik in 2014 over het houden van je eigen oesterzwammen’farm’. Je kocht namelijk toen bij de Coffee Company pakketten koffiepulp met oesterzwammensporen erin. Ik liet er met weinig moeite een ferme dot paddenstoelen in groeien en vond het erg mooi om te zien. Het product is nog steeds te koop voor 13,50 via deze link en ik vind het weer een origineel kado.

  

2 opmerkingen:

johanneke zei

Dat Foodies-abonnement is inderdaad leuk, maar zou ik nu even niet doen. De uitgever is namelijk failliet.

Eerst Koken zei

😮 oeps! Ik zie nu dat het online formulier het ook niet doet. Jammer! Maar bedankt voor de tip