10 september 2018

Spaghetti en gehaktballen in tomatensaus (Lady & de Vagebond!)



Ik weet het nog goed. Ik was vijftien en op vakantie in Amerika. Via familie kwamen we terecht bij vrienden, die ons uitnodigden voor het avondeten. Wat zullen we eens voor die Hollanders koken, moeten ze hebben gedacht? Iets Amerikaans natuurlijks… En ze kozen voor spaghetti met tomatensaus en gehaktballen. Inderdaad Amerikaans-Italiaans eten. Maar ook het gerecht van Lady en de Vagebond, waarin de hondensnuitjes elkaar kussen bij het opeten van een spaghettisliert. En ook het gerecht dat je altijd in films voorbij ziet komen. Vooral als er Italianen in voorkomen. Hoewel dit gerecht toch echt eerder Amerikaans dan Italiaans is. Maar lekker….! Ja, echt comfort food. Niets maar aan doen:


Spaghetti en gehaktballen in tomatensaus
recept voor 2 grote en 3 kleine mensen

voor de saus:
150 gr ui, gesnipperd
olijfolie
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 a 3 laurierblaadjes
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
1 pak gezeefde tomaten (passata) van 500 gr
2 blikjes (a 70 gr) of 1 grotere (140 gr) geconcentreerde tomatenpuree
1 el bruine suiker
1 el rodewijnazijn
zout en peper

voor de ballen:
500 gr rundergehakt
125 gr verse broodkruimels van witbrood
1 tl venkelzaadjes
1 el gedroogde oregano
1 ei (M of L)
scheutje melk
zout en peper naar smaak

verder nodig:
125 gr mozzarella (1 bol), in stukjes
100 gr belegen of oude geraspte Goudse kaas
400 gr pasta (bv spaghetti)

Fruit de uisnippers in wat olie op matig vuur tot ze zacht worden, maar niet bruin. Voeg de knoflook toe, bak nog een minuut en haal dan de helft van de uien uit de pan en doe dat in een mengkom.

In de pan voeg je toe: laurierblad, tomaatblokjes, passata, tomatenpuree, bruine suiker en azijn en breng dit aan de kook. Laat het daarna op laag vuur pruttelen gedurende 20 minuten, zodat het wat indikt. Breng op smaak met zout en peper.

Als de uien in de mengkom voldoende zijn afgekoeld voeg je het gehakt toe, samen met de andere ingrediënten. Meng het en vorm er balletjes van. Dat kunnen kleine balletjes zijn, maar het mogen ook golfballetjes worden. Verhit wat olie in een pan en bak de ballen rondom bruin en gaar.

Verhit ondertussen de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Doe de tomatensaus in een ovenschaal, leg de gebakken gehaktballen erop en bestrooi met mozzarella en geraspte kaas. Bak dit nog eens 20 minuten. Kook ondertussen de pasta gaar. Schep op tafel pasta op het bord en daarop de ballen met saus (heel on-Italiaans dus – die mengen pasta en saus het liefst al op het fornuis).



Geen opmerkingen: