10 maart 2019

Duitse pruimen-kruimeltaart



Ik houd niet van taarten met deeg aan de buitenkant. Nou ja, wel om te eten, maar om te maken vind ik het altijd zo’n geneuzel. Nog erger is het als dat deeg dan ook nog eerst blind moeten worden gebakken… Zoveel stappen, zoveel gedoe.
Maar… dan deze taart. Dit is toch echt serieuze taart, maar het staat wel binnen 15 minuten in de oven. De bodem bestaat uit een simpel cakebeslag. Daarop komt een laag pruimen uit een pot. En tenslotte strooi je daar rijkelijk een kruimeldekentje overheen. En dan krijg je dus zo’n lekkere, royale, Duitse plaattaart.

Verse (gehalveerde en ontpitte) pruimen zouden ook kunnen trouwens, maar dan wel in het seizoen!

Duitse pruimen-kruimeltaart
Voor een taartvorm van ongeveer 24 cm
Bron: Backen macht Freude – kookboek van Dr. Oetker

125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram suiker
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gr eieren (ongeveer 2 grote)
1 zakje vanillesuiker
snuf zout
2 potten ingemaakte pruimen met een uitlekgewicht van ongeveer 180 gram (ik had dus 360 gr pruimen), uitgelekt

voor het kruimeldeeg:
150 gram bloem
100 gram suiker
½ tl kaneel
100 gram koude roomboter, in stukjes



Verwarm de oven voor op 180 graden (of 170 graden hetelucht). Bekleed een taartvorm van zo’n 24 cm met bakpapier. Een kleinere vorm lukt ook wel, maar als je iets groters gebruikt, wordt het een erg dun taartje.

Mix of klop de zachte boter met de suiker romig. Voeg dan de eieren toe en daarna de bloem, zout en vanillesuiker. Doe het beslag in de vorm en strijk het glad. Dat is lastig met dat papier, en als je dat niets vindt, dan beboter je het blik maar gewoon, maar ik vind papier uiteindelijk handiger bij het bakken. Bj een springvorm kan je eventueel ook gewoon een vel papier op de bodem leggen en dat inklemmen met de rand.
Verdeel de uitgelekte pruimen over het beslag.

Maak dan het kruimeldeeg: doe alles in een kom en knijp het met je vingers samen tot een rommelig deegje, waar je na een tijdje kruimels van kan knijpen. Bewerk het niet te lang!
Verdeel de kruimels over de pruimen en bak de taart in ongeveer 50 minuten gaar in de oven. Als je er een sateprikker in steekt, moet deze er weer schoon uitkomen – dan is het cakebeslag ook gaar.

Laat de taart nu helemaal afkoelen. Hij kan ook goed tegen bewaren, dus de dag erna is hij ook nog lekker. En jawel, daar mag best slagroom bij.



2 opmerkingen:

Stella zei

Lekkere cake! Slagroom erbij, óf... een flinke schep dikke custard of vanilleroomijs!
Ook lekker gebak met pruimen (gedroogde) is far breton, gezien de textuur denk ik dat jij die ook erg lekker vindt, namelijk stevig, klef en lekker romig! Groet Nicolet

Unknown zei

Heb hem met verse pruimen gemaakt,was super lekker