5 januari 2020

Hartige wentelteefjes met tomaat en olijfOud brood, hebben jullie dat nog wel eens? Ik niet hoor. Ik pak wat ik nodig heb uit de vriezer, dus ik zit eigenlijk nooit met taaie sneetjes die moeten worden opgemaakt. Die wentelteven moeten hier echt worden ingepland: ik koop witbrood en leg dat met de zak open een dag op het aanrecht. Want je bakt ze een stuk makkelijker als het brood wat droger is. Een vers sneetje casino wit scheurt in je handen uit elkaar in zo’n melkbadje.

Maar waarom zou je die wentelteefjes altijd toch zoet eten? Hartig kan net zo goed. Dit recept maak je binnen vijftien minuten en als je het uitbreidt met een salade kan het prima doorgaan als simpele vegetarische maaltijd.  Dat tomatenmengsel verdubbel je eventueel als dat nodig is, want ze zijn erg lekker bij de boterhammen en het eet erg soepel door…


Hartige wentelteefjes met tomaat en olijf
Recept voor 4 personen:

Voor de wentelteefjes:
8 (oude) witte boterhammen
2 grote (L) of 3 middelgrote (M) eieren
350 ml melk
zout en peper
1 tl Italiaanse kruidenmix
beetje sambal of een andere hete saus naar smaak
roomboter om in te bakken

Kluts de eieren met de melk in een lage, brede schaal. Voeg de smaakmakers toe.
Doop de boterhammen erin (vlak voor je ze bakt), maar niet te lang, want dan wordt het een natte bende met gescheurde boterhammen bovendien. Zeker brood dat niet al te oud is moet slechts maar even worden ondergedompeld. Bak ze dan in de boter aan twee kanten bruin.

Ondertussen bak je de tomaten gaar:

Voor de tomaten:
beetje olijfolie
2 teentjes knoflook, dun gesneden
50 gr ontpitte en lekkere zwarte olijven (ja, en die zijn duurder, het zij zo)
2 el kappertjes
een snuf chilivlokjes
500 gr kerstomaatjes (ik gebruikte de zeer zoete ‘honingtomaatjes’ – AH verkoopt ze of kijk even bij je groentejuwelier, maar elk klein tomaatje is geschikt)
handje verse basilicum voor erbij

Verhit de olie en doe alles (behalve het basilicum) tegelijkertijd in de pan. Laat het een paar minuten bakken of tot de tomaatjes openbarsten. Dan kan het van het vuur. Serveren bij de boterhammen met wat basilicum erop.2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi, allereerst nog de beste wensen voor een smakelijk 2020! Ik maak nooit wentelteefjes maar als kind vond ik ze heerlijk! Deze hartige variant heb ik al eens eerder over gehoord en is natuurlijk heel logisch (denk strata, hartige broodpudding etc). Ook wij hebben nooit oud brood maar dat is wel op te lossen. Ik ga dit binnenkort eens maken! Leuk idee! Groet Nicolet

Eerst Koken zei

Jij ook een goed 2020!