19 april 2020

Potato rolls (hamburgerbroodjes gemaakt met aardappelpuree)



Deze ‘potato rolls’ worden in de Verenigde Staten vaak als broodje bij het avondeten gegeten, maar ik heb ze hier ingezet als hamburgerbroodje. In het brooddeeg zit naast gewone bloem ook aardappelpuree en dat maakt de broodjes heel zacht en fluffy. Het heeft wel wat weg van mijn hamburger-briochebroodjes, maar het brood is nog malser. Het is trouwens ook een makkie om zelf te maken, dus dit is beslist een recept om te bewaren!  





foto's: ongerezen / gerezen / gebakken / en de binnenkant!

En van die broodjes maakte ik ontzettend lekkere umami-hamburgers! Even een paar aanraders: ten eerste de vegetarische champignonburgers van de Lidl, die ik erg lekker vind! Ze hebben echt een heel duidelijke en hartige champignonsmaak. Wat daar erg goed bij past is natuurlijk de truffelmayonaise van Ton. Daaronder doe ik een handje rucola en tenslotte bovenop een paar (vegetarische) ‘Parmezaanse’ kaasschilfers van Grozette. Denk daar dat lichtzoete broodje bij en ik denk dat je innig tevreden kan zijn met je vega hamburger.


 



Aardappelbroodjes (brooddeeg met aardappel)
Recept voor 12 kleine bolletjes of 8 hamburgerbroodjes

125 gr geschilde, kruimige aardappels
1 zakje gedroogde gist van 7 gram
125 ml lauw water
60 gr zachte roomboter
50 gr suiker
1/2 tl zout
1 ei (M) (liefst op kamertemperatuur)
350 gr bloem + wat extra

Schil de aardappels, snijd ze in (kleine) stukken en kook het in water gaar. Giet ze af en laat ze even droog stomen en wat afkoelen.

Ondertussen meng je de gist, lauw water, zachte boter, suiker, zout en het ei in een kom. Meng de 350 gram bloem erdoor. Dat wordt een vrij droog deeg.

Stamp de aardappels helemaal fijn, of nog mooier: duw ze door een aardappelpers. Het moet echt heel fijn en zonder stukjes zijn! Als de puree lauw is kan je het aan het brooddeeg toevoegen. Kneed het gedurende een paar minuten door elkaar. Als het goed is, is het deeg vrij plakkerig. Voeg nog wat extra bloem toe totdat je een mooi soepel en zacht deeg hebt. Liever net iets aan de plakkerige kant, dan te droog!

Verdeel het deeg in 8 of 12 gelijke stukken en vorm er mooie bolletjes van In deze link staat hoe je ze mooi strak krijgt). Leg een vel bakpapier op een bakplaat en vet deze licht in met wat olie. Leg de bolletjes erop en dek ze af met een theedoek. Laat ze minimaal 1 uur rijzen of tot ze verdubbeld zijn. Een lekker warme plek helpt daar natuurlijk bij. Je kunt de oven heel even laten opwarmen (tot echt heel lauw en dus niet warm!) en de broodjes in de gesloten oven laten rijzen. Haal ze er dan uit, verwarm de oven tot 175 graden (conventioneel. Bij hetelucht moet je het verhitten tot zo’n 155 graden). Bak de bolletjes dan in ongeveer 25 minuten mooi bruin. Wie wil kan ze na het bakken bestrijken met wat gesmolten boter, maar dat heb ik niet gedaan.

 *** 

# champignonburgers van de Lidl zijn nieuw in het assortiment en kosten 2,49 voor twee stuks
# truffelmayonaise van Ton (te koop bij de Jumbo voor 4,25 voor 160 gram)
# Grozette Cheese Sensation Flakes (te koop bij de AH voor 1,99 voor 100 gram



Geen opmerkingen: