26 juli 2020

Mexicaanse rijstschotel uit de oven


Dat ging weer helemaal mis in Huize Eerst Koken. Eerst had ik ‘wat-eten-we-vandaag-nu-weer-in hemelsnaam’-stress en toen ik ’s middags eindelijk iets had gekozen, vergat ik het meest essentiële onderdeel bij het boodschappen doen. Ik wilde dus hartige bladerdeegflappen maken met een soort Mexicaanse vulling. Daar kon dan lekker een tacosaus bij gegeten worden. Maar goed, het bladerdeeg was ik vergeten en ik was bepaald niet in een bui om welk soort deeg dan ook zelf te maken. Rijst dan maar. Een Mexicaanse ovenschotel. Maar tot mijn verbazing vond iedereen het heerlijk en besloot ik ook nog dat het een blogrecept was. Voila, dit werd het:

Mexicaanse rijstschotel uit de oven
Recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

250 tot 300 gram zoete aardappels (in dobbelsteentjes) 
olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
chilipoeder of iets anders heets, naar smaak
1 el gemalen komijn
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl gemalen korianderzaad
1 blik (400 gr) tomaatblokjes
1 blik (400 gr) kidneybonen (uitlekgewicht 250 gr)
1 miniblikje mais (uitlekgewicht 140 gr)
zout
300 gr (zilvervlies)rijst
100 gram belegen (vegetarische) kaas, geraspt
eventueel voor erbij: crème fraiche of zure room (maar Griekse yoghurt met chilisaus erop is ook lekker),  tomaat, tacosaus en wat tortillachips


Bak de blokjes aardappel in wat olie in een grote hapjes- of koekenpan bruin en gaar. Houd ze daarna apart. Fruit in dezelfde pan de ui een paar minuten en voeg dan de knoflook, specerijen, tomaatblokjes, bonen en mais toe. Voeg de aardappelblokjes ook weer toe en laat dit 5 minuten sudderen en doorwarmen. Breng op smaak met zout.

Ondertussen de rijst gaar koken. Meng deze dan door de groente, schep het in een ovenschaal en verdeel de kaas erover. Laat dit in een oven van 200 graden (of 180 graden hetelucht) gedurende 15 minuten bakken.

De kinderen maak je blij met op tafel extra bakjes creme fraiche, tomaat, tacosaus en wat tortillachips, om er bij te eten.



1 opmerking:

stella is zuinig zei

Dat maakt koken zo leuk: je bedenkt iets en het wordt iets anders!